ЕС забранява употребата на 8 вида пластмасови изделия

ЕС забранява употребата на 8 вида пластмасови изделия

Производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност, предвижда още директивата

8 вида пластмасови изделия ще бъдат забранени за употреба на територията на ЕС, включително и в България. Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г. Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите пред „Телеграф“. 

Забраната ще засегне изделия, които са направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип са предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен, и чаши и продукти, изработени от оксоразградима пластмаса. 

В очакване на влизане на пълната забрана в сила производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, като ядливи чаши за кафе и прибори. 

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност, предвижда още директивата. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“ - производителите трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците. Принципът ще важи за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, както и за тютюневи изделия с филтри. Обмисля се и забрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която трудно се отделя.  

Разширена финансова отговорност ще понасят и производителите на риболовни принадлежности, съдържащи пластмаса. Въвежда се изискването за информиране на потребителите за продукти от алтернативни материали или изделия за многократна употреба. 

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаление на потреблението на определени пластмаси за еднократна употреба, а когато няма алтернатива, да бъдат подменени с изработени от друг материал. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: