САЩ - световен производител на пластмаса за година

САЩ - световен производител на пластмаса за година Снимка: pogled.info

Проучване: В САЩ за една година се произвежда повече пластмаса, отколкото във всяка друга страна.

Ново изследване показва, че САЩ произвеждат повече пластмаса за една година, отколкото всяка друга страна. Учените предупреждават, че по време на пандемия този показател може да нарасне още повече.

 

Резултатите от изследването, публикувани в списание Science, показват, че въпреки „надеждната и достъпна система за управление на отпадъците", в САЩ незаконно са били „погребани" от 309 до 904 млн. килограма пластмасови отпадъци.

 

Изследователите са открили големи количества неправилно утилизирани отпадъци, след като са били изпратени в други страни за рециклиране, се казва в проучването. Повече от 88% от отпадъците са изпратени в страни, в които над 20% от отпадъците са били третирани неправилно.

 

Учените са открили, че пластмасовите отпадъци замърсяват всички основни екосистеми, засягат дивата природа и човешкото здраве. Особено като се има предвид, че в природната среда са идентифицирани и по-малки и широко разпространени пластмасови частици.

 

Според направеното изследване производството на пластмаси в света е нараснало с 26% за периода от 2010 до 2016 г. След САЩ в класацията за производство на пластмасови отпадъци следват Китай, Индия и 28 страни в Европейския съюз. Изследователите обаче предупреждават, че тъй като проучването е проведено преди няколко месеца, този процент може да се е увеличил поради пандемията от коронавируса.

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: