Актуална информация за епидемичната обстановка на 29 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 29 декември 2020 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Започна ваксинацията и в Силистренско. Днес и утре 80 здравни работници, работещи в трите COVID-отделения на болниците в областта, ще бъдат ваксинирани. 

Ваксинацията продължава и в Търговище с втората група от десет медици и здравни специалисти от местната болница.

Също днес стартира ваксинирането на първите 100 лекари и медицински персонал в Монтанско, на 130 медицински служители от Разград, както и в Университетска болница „Д-р Георги Странски" в Плевен.

Данните за България:

2369 са направените тестове за последното денонощие; 78 319 са активните случаи в момента; 1475 души са хоспитализирани; 504 са излекуваните пациенти; 87 са починали за последното денонощие.

 

По света:

Великобритания регистрира рекордните 41 385 нови случая на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс. Общият брой на регистрираните в страната заразени доближава 2 милиона и 330 хиляди. Обединеното кралство се нарежда на шесто място в света по този показател.

Кметството на Рио де Жанейро, Меката за туризма в Бразилия, обяви, че затваря достъпа до плажовете за Нова година, за да се избегнат струпвания на хора в разгара на пандемията. Нова наредба забранява движението и паркирането на всякакви превозни средства по крайбрежието на града, където по традиция се събират няколко милиона души, за да посрещнат новата година със заря и фойерверки.

Кипър регистрира рекорден брой заразени с коронавируса за денонощие, предаде ТАСС. Тестовете в гръцката част на острова потвърдиха зараза при 751 души. Досега дневните показатели не превишаваха 500 заразени. 

В Словакия парламентът прие конституционна поправка, която позволява на властите да удължават извънредното положение с до 40 дни наведнъж. Извънредното положение в страната изтича днес.

От полунощ на 29 декември всички пътници в Нидерландия, пристигащи с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт, трябва да представят негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това важи и за транзитни пътници. Мярката няма да се прилага за влизащите в Нидерландия с автомобили, както и за шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: