Преобразяването - светът след метежа 2020

Преобразяването - светът след метежа 2020 Снимка: Pixabay

Четири сценария за устойчиво възстановяване и развитие

Футуристи, мислители, предприемачи и лидери чертаят бъдещето отвъд оцеляването след бедствието COVID-19. Какво е въздействието на пандемията върху социалното развитие, обществените процеси и бизнеса? Какъв ще бъде животът, след като кризата COVID-19 премине? Това бяха основните въпроси по време на дискусията „Промененият от COVID-19 свят" (The World Remade by COVID-19), инициирана от Deloitte и Salesforce.

Изходна точка: ТРАНСФОРМАЦИЯТА
Медиците и изследователите са на първа линия в борбата с COVID-19. Надеждите ни са, че науката и усилията на здравните работници ще забавят разпространението на болестта. Упованието ни е, че именно те ще се грижат добре за болните. Нормалният живот е спрял за над милиард души по света.

Въпреки че моделите, сценариите и прогнозите за постпандемичния свят са в изобилие, никой не може да каже със сигурност какъв ще бъде ходът на вируса. Още по-трудно можем да гадаем за въздействието на пандемията върху хората и обществата. В крайна сметка обаче кризата ще приключи и животът ще се нормализира. Но какво, ако се озовем в свят, който е твърде различен от света „преди"? 

Сценарий: ПРЕМИНАВАЩА БУРЯ


- Пандемията COVID-19 разтърсва обществото. Политическият отговор е бавен, а здравната система - твърде често е неефективна. Въпреки това, след бавния старт, пандемията е конфронтирана от все по-ефективната здравна система и все по-мощен политически отговор. 
- Вирусът се унищожава по-рано от очакваното поради координираните мерки на глобалните играчи. Разпространяват се и се споделят най-добрите практики. 
- Компетентността на публичните институции и адекватните им реакции по време на кризата подновяват доверието в тях.
Резултатът: 
- Въпреки че е относително краткотрайна, пандемията причинява дългосрочни икономически въздействия. 
- Фискалните и парични стимули помагат да се притъпят шоковете. Но е невъзможно да бъдат възстановени загубите, които малкият бизнес и хората с по-ниски и средни доходи са започнали да изпитват. 
- Изостря се напрежението между социално-икономическите пластове.
За да се осъществи:
- Правителствата надлежно и ефективно да съобщават за тежестта на пандемията и да си сътрудничат, за да споделят най-добрите практики. 
- Обществото да спазва карантинните мерки за ефективно смекчаване на разпространението на коронавируса.
- Механизмите за борба с вируса (като имунизация) да се мобилизират и да водят до ефективна профилактика и лечение в дългосрочен план.
- Икономическата активност трябва да даде сигнали за възстановява в края на 2020 г. Възстановяването първоначално би следвало да бъде бавно, но да се ускорява през втората половина на 2021 г., тъй като потребителите ще стават по-уверени.

Сценарий: ДОБРА КОМПАНИЯ


- Пандемията на COVID-19 продължава да се развива, според първоначалните прогнози, поставяйки нарастваща тежест върху правителствата по целия свят. 
- Държавите се борят сами, за да се справят с кризата. 
- Нарастват партньорствата от публично-частния сектор. Засилва се ролята на компаниите като част от глобалното решение. 
- Изгряват нови, „изскачащи екосистеми“. Компании от различни отрасли си партнират, за да отговорят на критичните нужди и да стимулират иноваците. 
- Компаниите, развиващи социални медии и информационни платформи, както и технологичните гиганти придобиват нов престиж.
Резултатът: 
- В крайна сметка компаниите преминават на нов етап от своето развитие - към „капитализъм на заинтересованите страни“. 
- Развиват по-съпричастна позиция към това как могат най-добре да обслужват своите клиенти, акционери и служители за възстановяване след кризата.
- Възстановяването е бавно в началото на 2022 г. и се ускорява до втората половина на 2022 г.
За да се осъществи:
- Бизнесът трябва да поеме инициатива за борба с разпространението на вируса, като предоставя експертни познания за здравеопазването, подходящ софтуер и инструменти.
- Преминава се към по-голяма корпоративна отговорност с нови дългосрочни перспективи. Тези действия трябва да доведат до по-голям акцент върху инвестирането в работещите и общностите.
- Икономическото възстановяване започва в края на 2021 г. 

Сценарий: ИЗГРЕВ НА ИЗТОКА

- Пандемията COVID-19 е тежка и протича непоследователно по целия свят. 
- Китай и други източноазиатски страни се справят с болестта по-ефективно. 
- Западните държави се борят с дълбоките и трайни въздействия: човешки, социални и икономически. Те са водени от по-бавни и непоследователни реакции.
Резултатът: 
- Глобалният център на властта се измества решително на Изток. Китай и други източноазиатски държави поемат юздите като първични сили на световната сцена. Ръководят глобалната координация на здравната система и други многостранни институции. 
- Способността на Китай, Тайван и Южна Корея да овладеят огнището на заразата чрез силна, централизирана, правителствена реакция се превръща в „златен стандарт“.
- Икономическото възстановяване започва в края на 2021 г., със значително по-бързо и по-стабилно възстановяване на Изтока.
За да се осъществи:
- Страните от Източна Азия излизат от периода на възстановяване с по-малко икономическо въздействие.
- Китай значително увеличава усилията за преки чуждестранни инвестиции, засилвайки глобалната си репутация.
- Хората приемат засилени механизми за наблюдение в името на общественото благо.

Сценарий: ВЪЛЦИ ЕДИНАЦИ


- Пандемията на COVID-19 се превръща в продължителна криза, тъй като вълни от болести разтърсват света по-дълго, отколкото някой е бил подготвен. 
- Нарастването на смъртните случаи, социалните вълнения и икономическото падение стават очевидни. 
- Невидимият враг е навсякъде и параноята расте.
Резултатът: 
- Държавите налагат строг контрол върху пътуванията, което засяга тежко международното икономическо сътрудничество. Принуждават веригите за доставка да се концентрират само на местна почва, в името на местната сигурност. 
- Расте изолацията в името на вътрешната безопасност. 
- Да бъдеш наблюдаван от правителството става нещо обичайно. Техническият мониторинг на хората и техните движения става стандарт.
- Глобалното икономическо възстановяване до средата на 2022 г. с различни темпове на възстановяване в отделните държави.
За да се осъщесви:
- Вирусният щам SARS-Cov-2, който причинява болестта COVID-19, продължава да мутира и еволюира.
- Гражданите отстъпват свободите си, оставят властта в ръцете на правителствата, в името на ограничаването на вирусите.
- Страните подчертават, че работят заедно, но прилагат изолационистки политики.
- Правителствата се обръщат към средства за екстремно наблюдение.

Не забравяйте, че тези сценарии предполагат редица възможни резултати, тъй като кризата COVID-19 еволюира. Твърде рано е да се каже кой от тези сценарии ще се прояви, подчертават от Deloitte.

Сценариите за обществото и бизнеса след COVID-19 изследват потенциалното въздействие на глобалната пандемия. Те са „истории за това какво може да бъде бъдещето, създадени чрез структуриран процес за разтягане на мисленето, оспорване на конвенционалната мъдрост и стимулиране на по-добри решения днес".

От Deloitte предупреждават, че това не са прогнози за това какво ще се случи. „Те са хипотези за това, което може да се случи, предназначени да ни отворят очите за нови възможности или скрити рискове".

„Избрахме период от три до пет години, тъй като това е достатъчно широк времеви прозорец, за да се случи значителна промяна. В същото време той е и достатъчно тесен, за да могат ръководителите да предприемат практически действия сега, за да изградят своята организационна устойчивост", коментират домакините на дискусията.

Колкото и да е трудно днес да мислим за бъдещето, именно сега са нужни продуктивни разговори за трайните последици и въздействието на кризата. Нужни са решения и действия, които да подобрят устойчивостта на икономиките и обществата на фона на бързо променящия се пейзаж. 

Нещо повече - ние трябва не просто да мислим за бъдещето, а да погледнем отвъд перспективата на „възстановяването". Да надзърнем в света такъв, какъвто ще го намерим след метежа на пандемичните последствия. Именно там ще започне пътят към новото процъфтяване на преобразения от COVID-19 свят.

Намираме се в непознати, неизследвани води, но лидерите трябва да предприемат решителни действия, за да гарантират, че техните организации са устойчиви на бурите на деня.
Футуристите очертават тези четири възможни сценария. Но кой от тях ще се осъществи - зависи не само от нашата човешка воля, но и от невидимия пръст на съдбата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: