Прогнозите на Илон Мъск за бъдещето на човечеството

Прогнозите на Илон Мъск за бъдещето на човечеството Снимка: pixabay

Докато други са загрижени за пандемията и изменението на климата, Илон Мъск мечтае за космически полети, симбиоза на хора и машини и безпилотни електрически превозни средства.

Ето най-амбициозните от неговите прогнози:

 

1. Колонизация на Марс.

Основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск счита, че неговата компания ще може да достави човек на Марс за първи път след шест години.

С голяма степен на вероятност мисля, че в рамките на шест години. Ако имаме късмет, може би след четири години" - прогнозира Мъск.

2. Безпилотните превозни средства ще станат световен стандарт в рамките на 20 години.

Още през 2021 г., според Мъск, новите автомобили Tesla ще станат напълно автономни. Това означава, че те ще могат да поемат целия контрол над автомобилите, без никаква човешка намеса.

 

3. Автоматизацията ще доведе до появата на всеобщ безусловен базов доход.

Самоуправляващите се автомобили ще оставят безработни милиони професионални шофьори и куриери. Мъск прогнозира, че поради нарастващата автономност на автомобилите през следващите 20 години, до 15% от хората ще бъдат безработни.

Роботите и изкуственият интелект в крайна сметка ще „довършат“ дори онези професии, които сме смятали за недостъпни за машината - тоест интелектуални и творчески. И тук според Мъск ни очаква нова социална реалност - безусловен базов доход.

Това означава, че жителите на цели държави ще получават определена сума, независимо дали работят или не.

 

4. Мозъкът ще може да се управлява чрез неврочип.

Предприемачът е уверен, че в бъдеще ще можем да контролираме мозъка си, като използваме невронни интерфейси и компютър или смартфон. Това ще  позволи да се извличат изображения и всякаква друга информация от паметта.


5. Симбиоза на хора и машини.

Друго следствие от пълната автоматизация е конкуренцията между ИИ и хората. Може би благодарение на неврочиповете ще се появят първите киборги: хората ще трябва да взаимодействат тясно с ИИ онлайн. Компютрите ще изчисляват, като използват огромни бази данни, а хората ще анализират ситуацията и ще вземат решения


6. Китай ще изпревари САЩ.

Мъск е уверен, че китайската икономика скоро ще изпревари американската два или три пъти. Номиналният БВП на Китай е 14,14 трилиона долара, докато този на САЩ е 21,44 трилиона долара. Освен това населението на КНР е почти 4 пъти по-голямо от населението на САЩ.

7. Изкуственият интелект е най-опасното оръжие на XXI век.

Мъск е убеден, че изкуственият интелект е много по-опасен от ядрените оръжия:

Считам, че най-сериозната заплаха, с която рано или късно ще се сблъскаме като цивилизация, е изкуственият интелект."

Той казва, че основната опасност е, че тази технология принадлежи на големи корпорации. И през 2020 г. той отново изрази загриженост във връзка с развитието на DeepMind (собственост на Google). Според Мъск в рамките на пет години ИИ ще надмине хората и последиците от това могат да бъдат гибелни за тях.

По материали на RBK Pro.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: