Новият избор на рускините: родилен туризъм в Аржентина

Новият избор на рускините: родилен туризъм в Аржентина Снимка: hellas.postsen.com

„Всички търсят варианти за излизане от настоящата ситуация в Русия. Давайки на детето си аржентински паспорт, аз му давам свобода”.

Така определя избора си да роди в Аржентина Ева Пекурова, собственичка на агенция, която урежда документи за пътуване, настаняване и болничен престой за бременни рускини, решили да родят в чужбина

Подобно на много други фирми в туризма, компанията на Пекурова преди е предлагала „екскурзии” до Маями, Флорида - гореща точка за руския родилен туризъм преди войната в Украйна. Превръщайки личния си опит в нова посока за своя бизнес, сега тя предлага пътувания до Аржентина на „посестрими по съдба”. 

Пред The Guardian Пекурова обяснява предимството на аржентинския паспорт – притежателите му могат да пътуват без виза в 171 страни, включително ЕС, Обединеното кралство и Япония, и без особени трудности да получат дългосрочна виза за САЩ. 

В телефонно интервю за The Guardian Полина Череповицкая, дизайнер на бижута от Москва, която е родила   в Буенос Айрес през декември, казва: „Аржентинският паспорт  отваря много врати“. Тя и съпругът ѝ планират да останат в Буенос Айрес и да кандидатстват за аржентинско гражданство, възползвайки се от опростен процес като родители на аржентинско момиченце. 

Георгий Полин, ръководител на консулския отдел на руското посолство в Буенос Айрес, изчислява, че през 2022 г. в Аржентина са се преместили между 2000 и 2500 руски граждани, голяма част от които – рускини, бъдещи майки. Според Полин, „През 2023 година този брой може да нарасне до 10 000“.

Раждането в Аржентина струва на рускините от 1000 до 8000 британски лири, казва Кирил Маковеев, собственик на агенцията Baby.RuArgentina в Буенос Айрес. Не се оплаква от бизнеса си, тъй като резервациите на компанията му са пълни до май 2023, а има и списък с чакащи.  По негови сметки, всеки ден в Буенос Айрес кацат повече от дузина бременни рускини, търсенето процъфтява, а в болниците вече има упътвания на руски език. „За мнозина Аржентина вече не е просто място за раждане. Хората искат да изградят живота си тук и да не се връщат обратно“, казва Маковеев. 

Череповицкая посочва и чат-група в Telegram, наречена „Раждане в Аржентина“, с повече от 3000 потребители, предимно бъдещи майки. Една от обсъжданите трудности е, че почти всички рускоезични преводачи в Аржентина, които трябва да присъстват при легализирането на новородените, са резервирани седмици напред.

„Чувам все повече и повече руски език по улиците“, казва Максим Миронов, доцент по финанси, който живее в Буенос Айрес от 2005 г. Според него, латиноамериканската страна привлича не само бъдещи майки, но и представители на руските технологични общности, напуснали Русия в отговор на войната и влошаващия се бизнес климат. Миронов посочва, че Аржентина е "много толерантна" към руснаците, така че той не вижда "никакви признаци" местните власти да въведат каквито и да било ограничения за пътуване.

„Нашето решение да дадем на детето си аржентински паспорт не е свързано толкова със свободата на пътуване, а като цяло с бъдещето. Важни неща като достъп до качествено образование вече ще бъдат много по-трудни, ако живеем в Русия. А и докато тече мобилизация, съпругът ми няма да се върне в там”, споделя Виктория Обвинцева, родила в аржентинската столица през октомври. Двамата със съпруга ѝ, разработчик на софтуер, искат да останат в Буенос Айрес и да кандидатстват за аржентинско гражданство. „Наистина обичаме този град“, казва тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: