Ще изчезне ли интернет в бъдеще

Ще изчезне ли интернет в бъдеще Снимка: ferra.ru

И ако да, какво ще го замени?

По думите на изданието Sabah, интернет като цяло е бил замислен като пространство, където човек може свободно да изразява мнението си. Но днес всичко това вече съвсем не е така.

Както отбелязва професор Гирт Ловинк, един от хората, които стоят в началото на интернет, тази платформа вече не принадлежи на потребителите. Световната мрежа е в ръцете на компании, които по принцип не се интересуват много от правата на отделния чонек или на обществото. Ето защо и свобода на словото на практика вече не съществува. Това може да да стане причина интернет да изчезне.

Има голяма вероятност този проблем да е започнал да възниква поради смартфоните. Благодарение на джаджите, сега всеки може да използва интернет неограничено. И това дава възможност на държавата и различните компании лесно да контролират поведението на хората.

Ако тази ситуация продължи и в бъдеще, то хората могат просто да се откажат да използват интернет.

Но тогава какво ще го замени? Доколко свободна може да бъде технологията, която ще се превърне в продължение на интернет? Засега е невъзможно да се даде отговор на този въпрос. Но такова развитие на събитията прилича на антиутопичен сюжет, в който интернетът ще се превърне в абсолютен враг на човечеството (или на част от него).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: