Ферма за криптовалута се оказа най-мащабният крадец на ток у нас

Ферма за криптовалута се оказа най-мащабният крадец на ток у нас

Крадената електроенергия за месец е приблизително равна на средното месечно потребление на 4250 семейства

ЧЕЗ Разпределение България разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история, съобщава БТА. По предварителни изчисления крадената електроенергия за месец е приблизително равна на средното месечно потребление на 4250 семейства. За денонощие незаконният обект е изразходвал 40 киловата електроенергия.  

Злоупотребата е разкрита на 12 декември, когато екипи на дружеството са извършвали проверка в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. В стопанска сграда в ТКЗС-то на селото било открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение, чрез което са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата.  

Машините са обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за „копане" на криптовалута. Били са скрити в сградите на стопанството, зад затрупани с бали сено прозорци. Намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство. На този етап няма арестувани, обясни районният прокурор на Сливница Пламен Петков, като поясни, че цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване. Няма сведения дали става дума за престъпна група или за отделни лица. Назначени са и технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета. 

Фирмата, наела помещенията, е регистрирана с всички позволени от закона средства, съобщиха още от прокуратурата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: