По-малко стрес, въпреки несигурността

По-малко стрес, въпреки несигурността Снимка: Photo by Markus Spiske on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 25.05)

Индекси


През последната седмица повечето индекси са се повишили.


В Азия Nikkei спечели 1,7%, докато Shanghai Composite загуби 1,9%, а Hang Seng - 3,7%, тъй като Китай иска да наложи нови закони за национална сигурност на Хонконг.


В Европа CAC40 регистрира седмична ефективност от 4,3%, Dax спечели 5,9%, а Footsie - 3,1%. За периферните страни на еврозоната Португалия отбеляза 6%, Испания - 3,3%, а Италия - 2,4%.


В Съединените щати Dow Jones се повиши с 2,9%, възстановявайки загубите си от миналата седмица. S&P500 се повиши с 2,8%, а Nasdaq100 - с 2,5%.


Стоки


Суровият петрол се стабилизира миналата седмица, достигайки най-високото си ниво от 10 март, като продължава да се възползва от надеждата за по-ниско производство и подобрено глобално търсене. Новият спад на американските запаси също успокои пазарите, които се тревожат за разрешаването на дисбаланса между търсене и предлагане. Brent се търгува около 34 USD за барел, докато WTI се търгува близо до 32 USD.


След като постави нов годишен рекорд от 1765 щатски долара, златната унция се стабилизира на около 1730 долара. Среброто, от друга страна, имаше почти нулево седмично представяне, като завърши седмицата близо до 17 USD.


Подфондът Industrial Metals постигна значителни печалби през последните пет дни, отчасти подкрепени от добри данни от Китай. Медта нарасна до 5387 USD за метричен тон, а алуминият и никелът съответно до 1487 USD и 12 762 USD.


Пазари на акции


Акцията MercadoLibre постигна изключителни пазарни резултати. Статистиката е впечатляваща с 44% през 2020 г., натрупвайки 1680% за десет години. Компанията, създадена в Аржентина, е домакин на най-голямята електронна търговия (търгове) и онлайн платежна екосистема в Латинска Америка. Компанията присъства в 18 страни, включително Бразилия (60%), Аржентина (20%), Мексико, Колумбия, Чили, Венецуела и Перу, и е лидер на пазара във всяка от тези страни.


Резултатите от първото тримесечие бяха стабилни, като приходите от 652 млн. щатски долара са над 70% в сравнение със същия период миналата година, въпреки че долната граница остава отрицателна.


Председателят остава оптимист по отношение на перспективите. Той добави: „Въпреки че е по-малко засегнат от другите, бизнесът ни беше засегнат главно през първите седмици от наложените блокади, с отстъпление през целия април. Оставаме решени да изпълним своята роля, давайки на нашите търговци средства за продължаване на дейността си и осигуряване на доставка на стоки, необходими на домакинствата. Вярваме, че MercadoLibre има възможност да излезе от тази ситуация по-силен и с още по-голямо чувство за цел."


Пазар на облигации


10-годишните проценти бяха сравнително стабилни миналата седмица, белязани от постепенно облекчаване на ограниченията за блокиране и надежди за ваксина. Лек спад се наблюдава в много страни. Пазарните участници, изглежда, са разкъсани между положителни сигнали от постепенното премахване на карантинните мерки и страховете от втора вълна от инфекции.


В Европа от перспективите за обединяване на дългове са се възползвали най-засегнатите страни. Италианската строителна индустрия спадна с 24 базисни пункта до 1,62%. В Испания (0,63%) и Португалия (0,73%) балансът е почти или по-малко същият, като 10-годишните лихви се свиват по-малко. OAT търгува с добив от -0,052%. Решението обаче не се разглежда в същата светлина в Германия, където Bund нарасна до -0,502% (срещу -0,528%). Швейцария продължава да се възползва от изключителни условия за финансиране с възвръщаемост от -0,56%.


От другата страна на Атлантическия океан завръщането на китайско-американското напрежение предизвика леко възстановяване на американската 10-годишна в началото на седмицата. Речта на Джером Пауъл, както и напредъкът в разработването на ваксина, успокояваха пазарите, което позволява на T-Note да се върне почти в равновесие, при 0,649%.


От друга страна, в Хонконг данните за безработицата причиняват лек натиск върху процентите. Решението на Китай да създаде Закон за националната сигурност не доведе до подобряване на ситуацията, оставяйки процентите на 0,687% (в сравнение с 0,497% в понеделник).


Forex пазар


Форекс трейдърите временно изоставиха сигурните валути, които се възползваха от единната валута. Еврото възвърна инерция за закупуване след съвместното френско-германско обявяване на фонд от 500 милиарда евро. Единната валута се покачи спрямо йената до 118 JPY (+300 базисни пункта) и спрямо швейцарския франк (+100 пункта) до 1,06 CHF. Тази конфигурация се дублира спрямо долара, въпреки че паритетът е затворен между две ясно идентифицирани граници.


Скорошните технически движения солидно покачват стойността на паунда. Въпреки слабите данни за заетостта, използваната в Обединеното кралство валута се търгува на ниво от 1,22 спрямо долара и 0,895 спрямо еврото.


Връщането на смут в Хонконг се отрази на поведението на австралийския долар - стойност, която е много чувствителна към китайските икономически новини. Aussie спадна с 80 базисни пункта спрямо долара до 0,652 USD, което може да се счита за законно отстъпление срещу покачването през последните няколко седмици, започнато от ниската точка на $ 0,574.


От страна на нововъзникващите пазари, аржентинското песо продължава свободното си падане до търговия на цена 68 срещу долара. В началото на годината бяха необходими 60 валутни единици, за да се придобие един долар. Аржентинското правителство удължи за втори път крайния срок, определен за преструктуриране на дълга си в размер на 66 млрд. долара.


Икономически данни 


През изминалата седмица на дневен ред бяха малко статистически данни, но като цяло те надхвърлиха очакванията.


В Германия индексът на Zew излезе 51 при очакваните 30, докато индексите на PMI бяха смесени. Производственият индекс разочарова (очаквано 36,8 спрямо 39,3), докато индексът на PMI услугите се повиши до 31,4 (консенсус 26,3).


В еврозоната индексът на потребителските цени бе по-нисък от очаквания консенсус (0,3% срещу 0,4% очаквано), а индексите PMI изненадаха приятно, съответно 39,5 и 28,7, докато пазарът очакваше 38 и 25.


Те обаче остават доста под знака 50, което отразява унищожаване на дейността.


В Съединените щати числата бяха по-контрастни, като разрешенията за строеж бяха 1,07 млн. (консенсус 1,0 млн.), докато стартирането на жилищата спадна до 0,89 млн. (консенсус 0,95 млн.). Съществуващите домашни продажби достигнаха, както се очакваше, 4,33 млн. Що се отнася до активността, индексите на Flash PMI надвишават очакванията съответно при 39,8 и 36,9.


Тази седмица ще бъдат представени поръчки за дълготрайни стоки, БВП, разходи за домакинства и доходи, както и индексът на доверие в Мичиган.


В Европа ще има малко статистика: в Германия IFO, CPI и цени на вноса. Очаква се френският БВП да намалее с 5,8%, а индексът на потребителските цени за еврозоната ще бъде публикуван следващия петък.


По-малко стрес, въпреки несигурността


В зависимост от залозите, направени от инвеститорите, индексите образуват редица конфигурации. Ясно е, че различните елементи на загриженост остават управляеми за пазарите, ситуация, потвърдена от рязкото спадане на показателите за нестабилност.


Това е въпреки основите, които, изглежда, са се влошили рязко с PMI, въпреки че те все още са на много ниски нива. В същото време поредното влошаване на политическите отношения между двете най-големи сили в света не може да бъде поддържано в дългосрочен план, ако търговските връзки се запазят. В такъв контекст на несигурност паричните политики и фискалните стимулиращи пакети са от съществено значение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: