Министър Николова подписа анекс за 3 млн. лв. за екскурзоводи и водачи

Министър Николова подписа анекс за 3 млн. лв. за екскурзоводи и водачи Снимка: tourism.government.bg

Финансирането е предназначено за подпомогане на специфични професии в туристическия сектор, пострадали от пандемията

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа днес анекса за 3 млн. лв., договорени по пилотен проект на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г. (ОПИК), съобщиха от министерството. Сумата в размер на 3 129 600 лв. ще бъде изразходвана за "Подпомагане създаването и функционирането на организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) за наемане на външни експерти". 

"Изключително съм доволна, че успяхме да договорим финансова подкрепа от над 3 млн. лв. за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които очакваха нашата подкрепа. Благодаря на колегите от Министерството на икономиката, на Управляващия орган на ОПИК, както и на Министерството на финансите за съвместните усилия да ни подкрепят в този пилотен проект. Сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията, причинена от COVID 19, a екскурзоводите и планинските водачи не попадат в обхвата на останалите мерки, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла", коментира вицепремиерът Николова.

Предвижда се по ОПИК да бъдат наети голям брой експерти, в това число екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. За свършената работа те ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

Тази подкрепа идва в отговор на големия брой отворени писма, отправени до Министерството от експерти, упражняващи тези професии, в които те доброволно заявяват желанието си да работят за популяризирането на обекти и дестинации в страната като за целта получат съответно възнаграждение за свършена работа. 

Предстои да бъде публикувана информация за начина, сроковете и документите за кандидатстване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: