Пет храни, които могат да повишат настроението ви

Пет храни, които могат да повишат настроението ви Снимка: abcnews.go.com

Някои храни са еднакво полезни както за психическото ви здраве, така и за физическото.

Вследствие на пандемията и наложената изолация, нашето психично състояние е изложено на по-голям риск от когато и да било досега.

Във връзка с обявения месец за информираност за ментално здраве, GMA сподели източници, идеи и начини как да се погрижим за психическото си здраве.

Не посягайте към кутията със сладолед или огромния пакет с чипс. Има натрупани доказателства, че можете да оправите настроението си и с храна, но трябва да изберете правилната такава.

Хранителни решения, които спомагат за жизнеността на тялото ви могат да подействат положително и на мозъка ви. Като цяло здравословното хранене с плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни води до понижени рискове от депресия, а дори и от самоубийство.

Всяка храна въздейства върху имунната система, която пък от своя страна влияе върху риска да изпаднем в депресия.

Опитайте се да добавите тези пет стимулиращи настроението ви храни в ежедневието си:

1. Сьомга

Сьомгата е хранителна енергоцентрала, пълна с омега-3 мастни киселини - ключова хранителна съставка, която нашето тяло не произвежда.

Мастните киселини омега-3 са част от мембраните, които обграждат клетките в тялото, в това число и тези на мозъка. Изследвания показват, че консумацията на сьомга може да намали депресия. Сьомгата е храна, която също така действа противовъзпалително. Според най-новите проучвания от месец януари, засилено възпаление в тялото може да допронесе за появата на депресия.

2. Черен шоколад

Ако изядете шоколадово десертче, може би ще се почувствате добре. Но ако изядете парченце тъмен шоколад, настроението ви значително може да се подобри. Черният шоколад може да активира не само мозъка, но и очите и имунната ни система

В опитите си учените са ползвали натурален шоколад със съдържание на 70% какао. Което всъщност означава, че шоколадът има по-скоро горчив вкус, защото само 30% са мляко и захар..

3. Горски плодове

Плодовете са необходима част от всеки балансиран хранителен режим, но горските плодове са изключително полезни за мозъка. Те са богати на флавоноиди, което спомага за овладяване на настроенията, подобрява паметта и намалява риска от възпаление.

4. Спанак и къдраво зеле

Зеленчуците с тъмнозелени листа като спанака и къдравото зеле са богати на омега-3 мастни киселини и са ефективни храни срещу възпаления на организма. Те съдържат магнезий, който играе важна роля за дейността на мозъка и влияе върху нашето настроение.

5. Бадеми

Бадемите съдържат здравословни мазнини, които активират мозъчната ни дейност. Те са богати на тирозин, за който е доказано,  че предотвратява намаляването на когнитивните функции на мозъка най-вече при стрес.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: