Coca-Cola и Carlsberg ще преминат към използване на биоразградими бутилки

Coca-Cola и Carlsberg ще преминат към използване на биоразградими бутилки Снимка: paboco.com

Новите бутилки са създадени на растителна основа и ще се разграждат за една година.

Според Национална агенция на океанските и атмосферните изследвания в САЩ около осем милиона тона пластмаса (приблизително теглото на 90 самолетоносача) попада по знайни и незнайни пътища в океаните всяка година. Компанията за хартиени бутилки Paboco има желание да помогне на производителите и дистрибуторите да намалят пластмасовите си отпадъци, създавайки бутилки от разградими растителни захари вместо от изкопаеми горива. Разработчикът на хартиени опаковки - BillerudKorsnäs, започна тази инициатива през 2013 г. и към нея се присъединиха научноизследователски компании и индустриални лидери като Avantium и ALPLA. 
През октомври 2019 г. инициативата се разшири с гиганти като Coca-Cola, L’Oreal и Absolut, които се присъединиха към общите  усилия за зелено и устойчиво бъдеще.

Историческата пивоварна Carlsberg, която е дългогодишен партньор на проекта за хартиени бутилки, заяви в прессъобщение: „Ние сме съсредоточени върху разработването на първата в света „хартиена“ бутилка за бира, направена от преработени дървесни влакна, която е 100% на биологична основа и е напълно рециклируема.“ Скоро след това пивоварната официално представи и първата си хартиена бутилка за Pilsner бира в сайта и в социалните медии, доказвайки сериозността на намеренията си. 
Тези хартиени бутилки са направени от полимер на растителна основа, наречен PEF, и се очаква да бъдат напълно рециклируеми и разграждащи се в рамките на една година. Компанията, която разработва тези бутилки, се надява те да бъдат готови за употреба до 2023 г.Техническият директор на Paboco - Кристина Карлсен, заяви: „Започвайки това пътуване от самото начало, изобретявайки технологията и изграждайки първата машина за хартиена бутилка със собствените си ръце, е моят шанс за промяна. Необходимата промяна, която да създаде един устойчив свят за бъдещите поколения. Това, което създаваме, не е просто нов вид бутилка, ние създаваме нов начин на живот." 
 
Този стремеж към елиминиране на пластмаси за еднократна употреба е продължение на инерцията от миналата година, която бе белязана с намаляване на употребата на пластмасови сламки в много страни и корпорации по целия свят. По същия начин цели държави се опитват да допринесат положително за устойчивите инициативи, например чрез плана на Китай да забрани пластмасовите торбички във всички големи градове до края на 2020 г. 
Чрез тези проекти виждаме, че глобалната общност поема отговорност за нарастващия проблем с отпадъците в околната среда и използва иновациите, за да гарантира, че в бъдеще Земята ще е чиста и здрава в продължение на векове.