Акт за управление на данните обсъдиха министрите от ЕС

Акт за управление на данните обсъдиха министрите от ЕС Снимка: mtitc.government.bg

Росен Желязков пред министрите от ЕС: Организациите, които споделят данни, да имат по-лесен достъп до еврофинансиране

Обществено значимите данни могат да станат по-достъпни, ако се осигурят стимули на организациите, които доброволно ги споделят, като по-лесен достъп до европейско финансиране и  намаляване на регулаторните бариери за тестване на иновации. 

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на неформално видеоконферентно заседание на министрите по телекомуникации от Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Министерството на транспорта, информаицонните технологии и съобщенията.

По време на конференцията бе обсъдено предложение на Акт за управление на данните.

Доброволното предоставяне на данни за изследователски или статистически цели, както и техният безопасен и надежден обмен, може да бъде постигнато чрез увеличаване на доверието между заинтересованите страни, каза още министър Желязков. 

По думите му целта е да се създадат подходящите условия за физически лица и компании да се доверят, че когато споделят своите данни, те ще се обработват от организации, основани на ценностите и принципите на ЕС. 

„Събирането на данни в единен формат ще повиши значително доверието в доброволното предоставяне на информация за научно-изследователски или статистически цели, което ще е от голяма полза за сектори като медицината и транспорта“, добави министърът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: