Проекти за цифрова и транспортна свързаност за близо 1,8 млрд. лева

Проекти за цифрова и транспортна свързаност за близо 1,8 млрд. лева Снимка: mtitc.government.bg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков очерта целите и задачите пред секторите „Транспорт“ и „Информационни технологии“.

Министър Желязков представи проекти за цифрова и транспортна свързаност на стойност близо 1,8 млрд. лева. Това стана по време на онлайн дискусия за Третия стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, организирана от заместник министър-председателя Томислав Дончев. 

В събитието участваха генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. д-р Даниела Тодорова, председателят на Българска асоциация на кабелните и комуникационните оператори Галя Маринова и др.

В рамките на дискусията министър Желязков очерта целите и задачите пред секторите „Транспорт“ и „Информационни технологии“.

Дейностите по цифровата свързаност са в пет направления. Първото е осигуряване на високоскоростна мобилна свързаност по ключови транспортни коридори от Трансевропейската мрежа – магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма", както и връзките с Румъния и Турция. Останалите области са подобряване на интернет покритието в слабо населени и селски райони, развитие на държавната опорна мрежа, използване на зелени технологии и стимулиране на потреблението. Общият планиран ресурс за цифрова свързаност е 805 млн. лв., с период за изпълнение до 2025 г., уточни министърът.

Росен Желязков припомни, че приемането на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, промените в Закона за устройство на територията и намаляването с до 50 % на таксите за ползване на радиочестотния спектър, са огромно насърчение по отношение на разгръщането на високоскоростни мобилни мрежи.

По отношение на транспортната свързаност основната цел е намаляване на въглеродния отпечатък чрез инвестиции в модернизация и цифровизация на жп сектора. Предвиждаме модернизация на системите за безопасност и енергийна ефективност по няколко жп-направления, в това число София-Мездра, Мездра-Горна Оряховица, Каспичан-Синдел, Карнобат-Синдел., каза министър Желязков. Общият планиран ресурс за тези дейности е 267 млн. лева.

Друг ключов проект е изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица и преустройство и рехабилитация на 8 гарови комплекса (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) на стойност 188 млн. лева. В рамките на други оперативни програми се разглежда и изграждането на терминал в района на столицата, която също съсредоточава различни видове транспорт.

Министър Желязков представи още проект за модернизация на тягови подстанции и изграждане на система за телеуправление и телесигнализация, с общ ресурс от 273 млн. лева. Изпълнението на тези дейности ще повлияе пряко върху безопасността и качеството на железопътните услуги в Северна България, където са разположени повечето обекти в обхвата на проекта.“, обясни Желязков. 

Друг съществен приоритет е преодоляването на затрудненията с подвижния състав. „В рамките на Плана сме заложили закупуването на 20 нови влака, които да обслужват тези направления.“, съобщи министър Желязков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: