Нова терапия убива раковите клетки за 4 часа

Нова терапия убива раковите клетки за 4 часа Снимка: mpip-mainz.mpg.de/en

Новият начин за лечение на рак, създаден от немски учени, е насочен към разрушаване на структурата на злокачествените клетки, за да започне процес на тяхното самоунищожаване.

Първите предклинични резултати показват обещаващи перспективи за бъдеща терапия - различни култури от ракови клетки са се унищожили средно за 4 часа. При това терапията е абсолютно безвредна за здравите клетки.

 

Немски учени от Института за изследване на полимерите „Макс Планк" разработиха молекулярна „Лего тухла", която чрез специално поставяне в тялото на пациента може да попадне във вътрешността както на здрави, така и на злокачествени клетки. Сама по себе си тя е безвредна, обаче уникалните особености на раковите клетки задействат необходимите за борба с болестта  химични реакции.

Обкръжаващата среда на тумора е по-кисела, а в самите клетки има много повече високореактивни окислителни молекули заради повишената метаболитна активност на рака. Именно от тези особености  се възползват и учените, за да атакуват раковите клетки.

 

 В резултат на това отделните „кубчета" се свързват помежду си вътре в клетката и образуват голяма мрежа. Разраствайки се, тя остава много стабилна и скоро деформира клетките отвътре.

 

Разрушаването на структурата на клетката я заставя да започне процес на самоунищожение – така се постига основната цел на лечението. „Ние атакуваме раковите клетки по начин, по който те не успяват да се защитят", обясняват изследователите.

 

Експериментите, извършени върху култури от ракови клетки, показват, че след началото на въздействието с новия метод те умират за много кратко време – средно в рамките на четири часа.

 

Сега екипът работи над подобряване на точността на процеса на деформация. В бъдеще, според тях, терапията може да се превърне в ефективна алтернатива на химиотерапията, която безразборно убива както раковите, така и здравите клетки.

 

При някои пациенти ракът става резистентен към въздействието на химиотерапевтичните лекарства, което значително ограничава възможностите за лечение на тумора. Неотдавна учените идентифицираха механизма, който обяснява защо някои видове рак формират резистентност.

 

.

 

 

 

 

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: