Осигуряват алтернативни водоизточници за питейни нужди в Търговище

Осигуряват алтернативни водоизточници за питейни нужди в Търговище Снимка: pixabay.com

След Бургас и Варна, вече и Търговище с план за осигуряване на алтернативни водоизточници за питейно-битови нужди.

В най-кратки срокове да бъдат осигурени алтернативни водоизточници за питейно-битови нужди в област Търговище, където редица от населените места от десетилетия са на воден режим. Това е разпоредил министърът на околната среда Емил Димитров на институциите, които отговарят за управлението на водите, предаде БНР.

На работна среща е обсъдена възможността в най-кратки срокове да започнат проектни работи за осигуряване на вода за населените места, които са на воден режим от десетилетия.

Вече е изградено съоръжение за промишлено водоснабдяване, чрез което се осигурява дейността на заводите към стъкларския холдинг. По този начин се освобождава голям воден ресурс от язовир „Тича“, който да се използва за задоволяване питейно-битовите нужди на гражданите на общините Търговище, Шумен и Велики Преслав, както и за напояване на земеделските култури.

Предстои да се изградят собствени водоизточници на територията на община Антоново, а язовир  „Ястребино“ да се ползва единствено за напояване.

По-рано КЕШ Медия информира, че е разработена алтернатива за водоснабдяването Черноморието, като е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с водоснабдителната система на Бургас  и захранване на Варна от деривация „Китка“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: