Вода от Средиземно море ще захранва Галилейското езеро

Вода от Средиземно море ще захранва Галилейското езеро

В първи по рода си инфраструктурен проект израелската национална водна компания ще поддържа сладководния басейн с обезсолена морска вода.

Природата не е щедра към еврейската държава по отношение на водни ресурси. Селското стопанство на Израел започна с пренасяна на ръка плодородна почва в каменистата пустиня, но се разви така, че днес 10% добивите му са достатъчни за вътрешното потребление, а останалите 90% се изнасят. За тези резултати решаващо допринесе мащабната селскостопанска напоителна система и авангардният подход за обезсоляване на морската вода. 

Друг неотменен принцип е точната преценка за природния капацитет на всеки дори малък регион - предварително се преценява например колко добитък може „да издържа” земята на конкретно стопанство, или колко и какъв вид селскостопански култури е най-рентабилно да се отглеждат. Фермерите са убедени в зададените норми и ги спазват, без да се колебаят, защото разчитат, че това е правилният път към високи добиви, които не изтощават земята им. 

Галилейското езеро е най-големият сладководен басеин в Израел и неговите води се считат за неприкосновен воден запас при спешни случаи. След катастрофалната суша между 2013 и 2018 г., когато нивото му падна до незапомнен минимум, обилните дъждове през последните две зими покачиха водата за първи път от 30 години само на 32 см под максималния капацитет. 

Израелското правителство и Националната водна компания Mekorot решиха да поддържат този воден запас и така се роди революционната идея за захранване на сладководния басейн с обезсолена вода от Средиземно море, разказва smartwatermagazine.com. 

Проектът е на стойност $ 265 милиона, а негов изпълнител е Националната водна компания която до края на тази година планира да завърши последните 13 километра подземна тръба. Тя ще свърже езерото със сложна инфраструктура от пет инсталации за обезсоляване, разположени на средиземноморското крайбрежие. 

Israel to top up shrinking Sea of Galilee with desalinated water
Снимка - eaglenews.ph

Плановете са тръбопроводът да заработи към края на първото тримесечие на следващата година, първоначално с капацитет от няколко милиона кубически метра годишно, за да достигне постепенно до няколко десетки милиона.

Еколозите казват, че засега плюсовете на начинанието са повече от минусите, но пълният му ефект върху екосистемите ще се види само след известен период на експлоатация.  Освен че ще поддържа водните запаси и екосистеми на езерото, проектът ще позволи да се свържат северните райони на страната с националната система на водоснабдяване, за да не разчитат както досега само на подземни водоизточници.

За да не се чувства недостиг на вода, Израел е пионер и в икономичното потребление на животворната течност, вкл. рециклирането ѝ. Страната възстановява около 90% от отпадъчните води, главно за селското стопанство, така че не само задоволява нуждите си, но и изнася вода.

В рамките на политическите споразумения еврейската държава продава около 100 милиона куб. м вода годишно на палестинската автономия. През октомври миналата година Израел удвои до 50 милиона куб. м  водата, която подава ежегодно на Йордания, а месец по-късно, с посредничеството на ОАЕ, двете страни подписаха сделка, според която Израел ще доставя на кралството още до 200 милиона куб. м вода, в замяна на слънчева енергия от Йордания.

Освен вода и обезсолителни системи, Израел предлага и ноу-хау, например на Италия, която също страда от тежка суша през последните десетилетия и се надява да преодолее щетите чрез обмяна на опит и практики с Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: