Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно Снимка: Министерство на икономиката

Северозападна България може да получи до 60% държавна помощ за инвестиции

„Проблемът с ремонта на язовир „Огоста“ е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес, заедно с представители на ДАМТН, направи оглед на язовир „Огоста“. Издаденото строително разрешение изтича през май и той е категоричен, че до края на април трябва да стане ясно точно колко средства са необходими за ремонта и той да започне.

Ремонтът на стената на язовир „Огоста“ е задължение на държавата и държавата трябва да си свърши работата. Обсъдихме  следващите  стъпки и  се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК, да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение.“, каза министър Богданов.

По неговите думи ще бъде сформиран екип от областната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ) и Министерствата на икономиката и индустрията и на земеделието и храните. Експертният състав ще има за цел да направи оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира. 

Министър Богданов напомни, че през годините вече са били изхарчени 600 млн. лв.  за ремонт и реконструкция на язовири, но „Огоста“ не е бил сред възложените за ремонт. Ето защо към момента няма подписан договор за това, което налага намирането на решение и осигуряването на финансов ресурс за извършването на необходимите строително-монтажни работи. 

Богданов посочи, че за изхарчените вече пари, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство.

В Монтана министър Богданов обсъди икономическото развитие на региона на среща с Областния управител Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от региона - Ванина Вецина и Ирена Димова. „Изключително важно за развитието на хората и за това те да изберат да останат тук е да има равнопоставеност между регионите в България. Тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента, между Южна, Северна и Северозападна България, трябва да бъдат преодолени“, каза министърът по време на срещата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: