Осигурена е алтернатива за водоснабдяването на Бургас и Варна

Осигурена е алтернатива за водоснабдяването на Бургас и Варна Снимка: mrrb.bg

Осигурено е финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с водоснабдителната система на Бургас. Захранване на Варна от деривация „Китка“ няма да доведе до поскъпване за потребителите.

„Няма да има водна криза за Южното Черноморие, ако до февруари изградим необходимите съоръжения и резервираме водни количества в язовир „Камчия“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работно съвещание в Бургаската областна управа днес, в което участваха кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на ВиК-Бургас, инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресслужбата на Министерство на околната среда и водите.

През бюджета на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо. Това каза по време на срещата Николай Нанков, предадоха от МРРБ.

Нанков каза, че с изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г., и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир „Камчия” са били сходни с настоящите. 

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, подчерта зам-министърът и обърна внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.

За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка“. За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. 

„Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация “Китка”, подчерта Николай Нанков. Той добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от язовир „Камчия“.

Според министър Емил Димитров с изграждането на съоръженията и резервираните количества от „Камчия“ спокойно ще може да се издържи до 11 месеца, дори да няма дъждове.

По отношение на водоснабдяването в страната министърът на околната среда и водите посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения,  догодина целта е да се осигури на 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях.

„Намерили сме механизъм, с който всички земеделци около Шумен, Тунджа и пловдивското поле да получат вода на 100%, докато тази година успяхме на 70-75%. Разработен е вариант вода от района на Рилския манастир и София да отиде в Родопите до Средна гора и оттам в Белозем, с цел акумулиране на обеми за напояване на земеделците, съобщи Емил Димитров.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: