Смайващо откритие в древния град Петра

Смайващо откритие в древния град Петра Снимка: secretmiami.com

Археолозите са картографирали цялата сложна иригационна система на града, която трудно може да се повтори дори днес, смятат експерти

Разположен в днешна Йордания, Петра е известен с уникалната си архитектура от храмове, дворци и обществени сгради, издълбани в местните розови скали. Градът постига апогея си в IV век пр. Хр. като столица на царството на набатеите и преминавайки през различни владичества, през VII век запада до пълно забвение.

За изследователите това е тъжна история, тъй като в Петра очевидно са живели и работили някои от най-великите умове в световната история. Според експертите, именно водопроводната и дренажна система на града, документирана при последните археологически проучвания, е позволила небивалия разцвет на Петра, разкривайки невероятните познания и умения на древните строители и инженери да съхраняват и управляват оскъдния воден ресурс във враждебната гореща и суха природа. 

Смята се, че в най-добрите години в Петра са живели 30 000 души, въпреки че местните водни ресурси биха стигнали едва за две до три хиляди души. Точно това определя набатейската система за водоснабдяване и напояване като невероятно чудо на инженерната мисъл - сложна мрежа от цистерни, водоеми и канали, която поддържа целогодишно водоснабдяване на града, като използва вода от малкото пустинни извори, при само 12 см  годишни валежи и температура, често надхвърляща 42°C.

Участникът в разкопките, д-р Томас Парадайз от университета в Арканзас, казва, че дори в наши дни е много голямо предизвикателство без гарантиран успех, да се създаде устойчиво населено място при аналогични условия, което да предостави добри условия за живот на хората. 

Системата, създадена от набатеите, започва от върховете на хълмовете около града, където няколко десетки резервоара улавят и съхраняват всяка капка вода от изворите и зимния дъжд. От там животворните струи се насочват към огромна цистерна – градеж, който не позволява да се похаби дори капка - и преминавайки през мрежа от по-малки цистерни, канали и тръби от теракота с обща дължина над 160 км, достигат до града.

Освен, че е построена с невероятно качество, всеки един елемент от системата е проектиран с перфектно изчислен наклон, за да се осигури необходимото налягане. Експертите са пресметнали, че водопроводната система е осигурявала ежедневно близо 55 милиона литра вода – достатъчно за всички битови и селскостопански нужди на града. Затова не е изненада, че в царската градина е открит плувен басеин с дължина над 42 м – несравним лукс сред пустинята.

„Не бих могъл да кажа нищо друго за този инженерен подвиг на 2000 години, освен, че е брилянтен“, казва д-р Парадайз, вдъхновен от резултатите на археологическите открия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: