В Закона за ВиК се запазва социалната поносимост на цената на водата

В Закона за ВиК се запазва социалната поносимост на цената на водата Снимка: mrrb.bg

В проекта на новия Закон за водоснабдяване и канализация (ВиК)  се запазва социалната поносимост на цената на водата, както е и към момента – минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 % от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй като и данните за доходите, които се получават от НСИ, са различни.

 

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя категорично опроверга внушенията, че е възможно поскъпване на водата след приемането на закона заради въвеждането на нов компонент във формирането на цената на водата.

 

„Искам да подчертая, че тези внушения, които се правят и които слушат българските граждани за увеличаване на цената на водата поради това, че вътре в цената са преразпределени компонентите и има един нов компонент, е абсолютна неистина. Това не влияе на цената!“, категорична беше министър Аврамова. Тя обясни, че в закона има предложения за вътрешно преразпределение на компонентите, като до момента те са били доставка на вода, отвеждане на вода и пречистване на вода. Потребителите заплащат тази част от услугата, която ползват.

 

Аврамова припомни, че консолидирането на ВиК в една обособена територия - един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г., приета през 2014 г.

 

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги от операторите в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия от мащаба и по-висока ефективност при социално поносими цени.

 

С проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията се регламентират създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. С него се предлага нов концептуален подход в някои от политиките за развитие на отрасъла.

 

Процедурата по обществено обсъждане на изготвения законопроект стартира в началото на май 2020 г., когато беше публикуван консултационен документ, а обсъжданията по законопроекта започнаха през месец октомври.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: