Ще останат ли софиянци без парно?

Ще останат ли софиянци без парно?

Газовата компания „Булгаргаз“ заведе съдебен иск срещу „Топлофикация София“.

Газовата компания „Булгаргаз" има заведен съдебен иск срещу „Топлофикация София", съобщи за БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Искът обхваща периода на доставка февруари – октомври на настоящата година и е на стойност 110 млн. лв., поясни още той. Към днешна дата столичната топлофикация дължи 144 млн. лв.  

Дългът достигна до нива, които са критични и за „Булгаргаз". Изплащането му ще позволи на газовата компания да обслужва свои ангажименти по договори за диверсификация и доставка", коментира Николай Павлов. 

След ретроактивното намаляване на цената на природния газ от „Булгаргаз" са направили компенсаторно плащане към „Топлофикация София" на стойност 59 млн. лв., което частично е намалило дълга. „Ако не беше направено това плащане, към днешна дата „Топлофикация София" щеше да дължи 203 млн. лв.", категоричен е Павлов. 

Софийската „Топлофикация“ е най-големият потребител на природен газ в страната и най-големият клиент на „Булгаргаз" – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното дружество, уточни Николай Павлов.  

След водени безрезултатни преговори месеци наред, от газовата компания са предприели хода за събиране на вземанията по съдебен ред. Павлов определи този ход като „неизбежна стъпка, която е в защита на всички потребители на природен газ, включително и на клиентите на „Топлофикация София". 

„Както „Булгаргаз", така и „Топлофикация София" работят на регулирания пазар, където нещата са ясни и утвърдени от КЕВР. Условията по договорите с всички клиенти са едни и същи", подчерта изпълнителният директор на газовата компания, като добави, че останалите топлофикации си плащат дълговете. Той обясни, че исканата лихва от 10% за забавяне на плащането се дължи по същия начин от „Булгаргаз", ако от своя страна не спази условията по договор, който е сключила. 

„Считам, че решение ще бъде намерено и дългът ще бъде изплатен“, каза още Павлов, като подчерта, че изчистването на дълга е в интерес на всички заинтересовани страни.  

Булгаргаз" няма привилегировано да третира който и да е клиент, независимо дали се казва „Топлофикация София", категоричен е Павлов. 

Той увери, че „потребителите на природен газ на „Топлофикация София" няма да останат на студено“, като още веднъж подчерта, че решение трябва да бъде намерено.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: