Ще има азерски газ, ама догодина

Ще има азерски газ, ама догодина

Повишението на цената на природния газ неминуемо ще доведе до поскъпване на тока и топлинната енергия

Цената на природния газ от 1 юни 2021 г. отново ще се повиши. Това стана ясно от откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. На заседанието беше обсъдено предложението на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД цената за м. юни т.г. да е в размер на 42,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Повишението е с близо 13% и ще се отрази върху цената на тока, смятат експертите.

Причината за исканото повишение са както общото повишение на цените на световните пазари, ниските нива на запаси в газохранилищата и планираният ремонт по трасето на газопровода „Турски поток“, така и забавянето на въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Гърция. КЕВР е дал разрешение за отсрочка до „края на първото шестмесечие на 2022 г.“, коментира председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието. Искането е било внесено от проектната компания ICGB с оглед „необходимостта от провеждане на тестове за въвеждане в експлоатация на газопровода с реални количества природен газ“

В условията на конкурентен търг „Булгаргаз“ резервира максимално възможния капацитет за достъп и пренос на количества на гръцката система от входна точка Неа Месемврия до изход на точка на Кулата - Сидирокастро. Но количествата азерски газ, които България получава по алтернативния временен маршрут, са по-малки от тези, които дружеството би получило по основното трасе на IGB“, обясни  директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов, като допълни, че алтернативното трасе е частично решение с по-малка сигурност на доставките и е свързано с допълнителни разходи. 

На 1 януари 2021 г. сутринта тогавашният премиер Бойко Борисов отиде до гръцката граница при Кулата, за да посреща първите доставки газ от находището Шах Дениз в Азербайджан за България през Трансадриатическия газопровод. В момента доставките на азерски газ се извършват през съществуващата връзка Кулата - Сидирокастро.  

Първоначално българските власти обявиха, че газовата връзка с Гърция ще бъде готова едновременно със завършването на ТАП през ноември 2020 г. След това стана ясно, че това е невъзможно. Правителството в София започна да се оправдава, че пандемията е забавила строителството. Ограниченията, наложени заради пандемията в България, продължиха около година. Така проектът успя да натрупа закъснение от близо две години, което означава, че има други, необявени причини. Широко и подробно обяснената диверсификация на газовите доставки при всички положения засега се отлага. 

Гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството на интерконектора IGB, обяви в началото на годината, че предвижда той да бъде завършен в края на 2021 г. По план общата дължина на трасето е 182 километра, свързващи газовите мрежи на България и Гърция в точките Комотини и Стара Загора. Пълният капацитет на връзката е 3 млрд. куб. метра годишно. 

Според енергийния експерт Васко Начев токът от 1 юли ще поскъпне между 3% и 5%, газът – минимум 14%, топлоенергията – между 14% и 50%, и причината за това е цената на природния газ, която върви нагоре след препоръките да не се инвестира в него. „Ползите са единствено за спекулантите", потвърди той пред Bloomberg и прогнозира, че цената ще остане по-висока, отколкото би била на „нормалния пазар“ заради залитането в зелена посока. Според експерта на Сидерокастро – Кулата има техническа възможност за транспортиране на 4,3 млн. куб. м на ден. Тоест цялото годишно количество от 1 млрд. куб. м азерски газ може да се транспортира по тази връзка. Проведени са два търга за капацитет през Неа Месамбрия – годишен „твърд“ и тримесечен условен с 97% сигурност. „Булгаргаз“ и на двата търга заявяват символични количества. Защо символични, само те могат да кажат, коментира Начев. 

Закритото заседание на КЕВР, на което ще бъде взето окончателното решение за цената на природния газ за следващия месец, ще се проведе на 1 юни.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: