МРРБ ще дигитализира строителния сектор

МРРБ ще дигитализира строителния сектор Снимка: Pixabay.com

Проектът е на стойност 300 хиляди евро.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев постави началото на изпълнението на проект „Подготовка и стартиране на цифрова реформа на българския строителен сектор“.
 


 

Проектът се финансира по Програмата за подкрепа на структурната реформа 2017-2020 г. и е на стойност 300 хил. евро.


 

Предвижда се да бъде изработена стратегия и пътна карта с конкретни стъпки за реформиране на сектора чрез въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен процес. 


 

Ще бъдат разработени промени в националната регулаторна рамка в съответствие с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството с определен стандартизиран формат на отворени данни за обмен на информация между доставчици и възложители на обществените поръчки – необходими стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, съвместното им прилагане в съответствие с изискванията, въведени на европейския пазар.


 

С дигитализацията на строително-инвестиционния процес ще се осигури по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължаване на живота им“, подчерта по време на онлайн срещата заместник-министърът. 


 

И допълни, че с цифровизацията ще се повиши и конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: