ДКСБТ: Пазарът на хранителни стоки на едро през октомври

ДКСБТ: Пазарът на хранителни стоки на едро през октомври Снимка: pixabay.com

През м. октомври тази година цените на брашното, ориза и олиото са най-високи.

Ретроспективният анализ на движението на цените през месец октомври в периода 2013 – 2020 г. показва, че през тази година цените на повечето хранителни продукти и на млечните произведения са по-високи спрямо същия месец на предходните две-три години. 

Най-високи стойности през м. октомври тази година в сравнение със същия месец на предходния осемгодишен период са отчетени при брашното, ориза, кравето сирене, олиото и каймата. 

На годишна база цените на повечето основни хранителни стоки бележат ръст, който е в диапазон от 5% до 26%

Значително повишение на цената на годишна база има при олиото. Поскъпване спрямо миналата година има и при млечните произведения, с изключение на кравето масло и киселото мляко, те поевтиняват спрямо същия месец на миналата година. Покачване на цената на годишна база има при кренвиршите, каймата, както и при колбасите. Рибите, захарта, оризът и лещата също поскъпват на годишна база.  

Докато цената на свинското месо, пилешките гърди и пилешкия бут се понижават в диапазон от -7% - 6% спрямо миналата година.  

Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през осемгодишния период показват известно стабилизиране на стойностите на зеленчуците около нивата от периода 2018 – 2019 г. и са по-високи спрямо същия период на 2016 и 2017 г.  

Конструираният от Комисията групов Индекс на тържищните цени (ИТЦ) на хранителните стоки илюстрира общото относително изменение на цените на едро на хранителните стоки, които влизат в неговия състав. 


През месеците май и юни стойностите на този индекс се покачват до ниво от 1,671 пункта. В края на юни се наблюдава успокояване на пазара и кривата леко тръгва надолу. През месец октомври стойностите са на ниво от 1,775 пункта, което е по-високо от нивото през месец септември. Спрямо същия период на предходната година индексът на хранителните стоки е на по-високо ниво, като се доближава до нивото от 2013 г.   


Най-високи стойности на ИТЦ на хранителните стоки има през 2008 г., когато се наблюдава повишение на цените на повечето основни хранителни стоки и през 2011 и 2012 г.  

Спрямо същия месец на миналата година при цените на едро на хранителните стоки се наблюдават преобладаващо възходящи тенденции

Поскъпването на годишна база на стоките от тази група е от 7 – 26%

Цените на млечните произведения се покачват на годишна база с 6-15%, а цената на кравето масло бележи спад от -11% спрямо същия месец на миналата година. 

Поевтиняване на годишна база е отчетено при свинското месо с - 7% , при пилешкия бут с -6%, и при пилешките гърди с -4%. 

Наблюденията на цените на рибата на годишна база показват поскъпване на всички видове с +6% +20%, с изключение на риба хек, при която има понижение на цената с 2%.

При цените на захарните изделия има поскъпване на годишна база - на вафлите с 3% и на бисквитите с 4%.  
 

Следователно анализът на цените на хранителните стоки през м. октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на осемгодишния период (2013 - 2020 г.) показва, че цените на повечето основни хранителни стоки са над нивата от същия месец на периода 2014 – 2018 г. 

  



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: