Правителството днес ще обсъди предложените по-строги мерки

Правителството днес ще обсъди предложените по-строги мерки Снимка: pixabay.com

Предложенията на здравния министър Костадин Ангелов, които правителството ще обсъди днес, се очаква да влязат в сила от петък.

Въвеждането на по-строги противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса в страната ще обсъди правителството на редовното си заседание днес. 

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Едно от тях е университетите, училищата и детските градини да затворят, а учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа. 

Предлага се още затваряне на ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете. Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина. Друго предложение е да се забрани провеждането на спортни мероприятия. За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато според министъра на здравеопазването се очаква да има резултати. 

Бизнесът е против очакваното затваряне и настоява за компенсации и разсрочване на дълговете. Част от родителите също не са съгласни да се затварят училищата, детските градини и яслите.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си.", заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в понеделник.

Във връзка с обсъждането на новите рестрикции пред Министерския съвет е планиран протест.  Недоволните граждани изтъкват, че строгите мерки са същите като наложените през пролетта, с тази разлика, че тогава са продължили 2 месеца, а сега ще са 4. Те се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват за компенсации към бизнеси и хора, както и за кредитна и данъчна ваканция 

Гражданите са обявили протестните си действия за 10:00 часа, но се очаква изявлението на властите да изпревари събитието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: