Изкуствен интелект ще възстанови аромати отпреди 4 века

Изкуствен интелект ще възстанови аромати отпреди 4 века

С разработването на Енциклопедия за мириса проектът Odeuropa цели да направи историята едно по-сетивно преживяване.

Европейският съюз (ЕС) отпусна 2,8 млн. евро на екип от изследователи от Обединеното кралство и Европа, които ще използват изкуствен интелект, за да идентифицират и дори да възстановят аромати и мириси, които са се усещали в периода между XVI и XX век, посочва The Guardian.

Проектът Odeuropa може да се похвали с мултидисциплинарен екип от европейски учени и изследователи в областите история, история на изкуството, изчислителна лингвистика, компютърно визуализиране, семантична мрежа, музеология, наука за наследството и химия. През следващите 3 години тези специалисти ще си сътрудничат върху нови методи в областта на „сетивните изследвания и обонятелното наследство“ с цел да съставят енциклопедия на исторически мириси, ухания и аромати, базирана на дигитални текстове и образи. След това ще обединят усилията си с химици, художници и парфюмеристи, за да реконструират колекцията от мириси, документирана в тяхната база данни.

Само като погледнете текстовете, публикувани в Европа след 1500 г., ще откриете множество описания на мириси, от религиозни като тамян до популярния мирис на тютюн“, казва д-р Уилиям Тълет от Anglia Ruskin University в Кембридж, участник в проекта и автор на книгата „Мирисите в Англия през XVIII век“, съобщава Гардиън.

Изкуственият интелект като средство за написването на история на мирисите

Проектът започва през януари 2021 г. и първата стъпка е разработването на изкуствен интелект, който да сканира исторически текстове на 7 езика за описания на мириси, както и контекста, свързан с тях, както и да разчете мириси в изображения, напр. картини. Енциклопедията ще включва вградени биографии на специфични миризми, както и емоциите и местата, свързани с тези миризми.

Тя ще включва и описание на носове от миналото на тези хора, за които мирисът е бил важен, както и пояснения за това какво е означавал той за тях“, пояснява д-р Тълет, като добавя, че интерес несъмнено представляват лекарите. „Това може да ни отведе до различни видове миризми, като например розмарин, който се е използвал за защита от чума, или ароматните соли, които през XVIII и XIX век са били считани за антидот срещу пристъпи и припадъци.“

Една от всеобхватните цели на Odeuropa е да установи как се е променяло социалното значение на миризмите през времето. Пример за това е тютюнът. Той е бил внесен в Европа през XVI век и стартира като екзотичен аромат, но след това бива „опитомен“ и става част от мирисовия пейзаж на много европейски градове, разказва д-р Тълет.

Изкуственият интелект се вписва в картината чрез компютърната лингвистика и компютърната визуализация. Алгоритмите на изкуствения интелект ще се използват да „разкопаят“ историческите текстове и изображения и да отрият препратки към аромати и миризми, които ще бъдат включени в онлайн енциклопедията на миризмите. Алгоритмите търсят препратки към качествата на мирисите, тяхното  емоционално въздействие и социално звучене и ще дадат възможност на екипа да състави многоизмерно описание на миризмите в продължение на десетилетия и векове. 

Проектът Odeuropa ще направи историята по-сензитивна. Възстановените мириси след това ще бъдат използвани в музеите и местата от историческо значение.   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: