Летящите таксита VoloCity ще бъдат тествани през юни 2021 г.

Летящите таксита VoloCity ще бъдат тествани през юни 2021 г. Снимка: https://pixabay.com/

„Ще отворим първите си търговски въздушни таксиметрови маршрути през следващите две до три години", казва Флориан Ройтер, главен изпълнителен директор на Volocopter.

Volocopter обединява усилията си с RATP Group и Groupe ADP, за да тества своето летящо такси VoloCity в парижкия регион, с оглед стартирането на търговски маршрути в близко бъдеще. VoloCity е изцяло електрическо вертикално излитащо и кацащо превозно средство, подобно на безпилотен самолет.

Флориан Ройтер, главен изпълнителен директор на Volocopter, казва: „Много се радваме, че сме избрани като производител на eVTOL (вертикално излитащи и кацащи превозни средства) в проекта за градска въздушна мобилност в региона на Париж. Ще отворим първите си търговски въздушни таксиметрови маршрути през следващите две до три години." 

Летището Понтоаз-Кормей-ен-Вексан, което се намира на 35 километра северозападно от Париж, е мястото, на което ще бъдат проведени тестовете през юни 2021 г. Необходимите условия, като подходящи зони за паркиране, системи за електрическо презареждане и наземна маркировка, ще бъдат осигурени с помощта на DGAC (Управление на гражданската авиация). 

През юли тази година френският президент Еманюел Макрон обяви план с икономически стимули на стойност 100 млрд. евро, от които ще бъде похарчена една трета за „екологичен преход“ и „озеленяване на икономиката“

Катрин Гилоуард, председател и главен изпълнителен директор на RATP Group: „След първото голямо партньорство с Airbus е съвсем естествено RATP Group да следва амбициите си в сектора на въздушните таксита, ускорявайки внедряването на клона на градската въздушна мобилност.” 

„Освен това перспективата за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. предоставя изключителна възможност да се включи цяла индустрия, за да се превърне регионът на Париж в лидер на глобалния пазар на градска въздушна мобилност“, посочват в изявление партньорите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: