Летящ автомобил получи официално разрешение за полети над Европа (видео)

Летящ автомобил получи официално разрешение за полети над Европа (видео) Снимка: MIGnews.com

Словашката компания Klein Vision получи от властите на страната официален сертификат, позволяващ на автомобила AirCar да извършва полети

Това, което доскоро се смяташе за утопия, се превърна в реалност – автомобилът AirCar получи официално разрешение да лети. Трябва да се отбележи, че с тази тематика се занимават много автомобилни брандове, включително и големи.

Но словашката фирма Klein Vision ги изпревари. Интересното е, че разработката на летящия автомобил отнема две години и само 2 милиона евро – поне така твърдят създателите му, както съобщава CarScoops.

Първият си полет AirCar извършва в края на 2020 г. и оттогава планомерно се движи към серийно производство. Успоредно с това фирмата работи и над получаването на разрешителните документи. И ето, че летящата кола от Klein Vision вече има издаден сертификат за летателна годност от словашката транспортна администрация. За целта, на новото изобретение са му били необходими повече от 70 часа летателни тестове и това съвсем не са лесни тестове.

AirCar е оборудван със 160-силов двигател на BMW, позволяващ да се издига на височина до 2,5 км и да развива скорост от 190 км/ч. В момента вече се подготвя обновена версия на модел с 300-силов двигател, със скорост във въздуха 300 км/ч и разстояние на полета с едно зареждане около 1000 километра.

"Сертифицирането на AirCar отваря вратата за масово производство на много ефективни летящи автомобили. Това ще промени драстично концепцията за пътуване на средни разстояния", каза основателят на компанията Стефан Клайн, изобретател и летец-изпитател. 

Срокът за пускането на словашкия летящ автомобил в продажба и цената му все още не се съобщават .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: