Uber се съгласи да изплати $ 178 милиона на австралийски таксиметрови шофьори

Uber се съгласи да изплати $ 178 милиона на австралийски таксиметрови шофьори Снимка: techstory.in

Те обвиняват Uber, че ги е лишил от доходите им след „агресивното” си нахлуване в страната

Адвокатите на таксиметровия оператор Maurice Blackburn подадоха групов иск от името на над 8 000 собственици и шофьори на таксита и автомобили под наем. „Uber се бореше със зъби и нокти във всяка точка по пътя“, заяви обвинението. 

От своя стграна в изявление от Uber подчертават, че са предприели значителни стъпки и схеми за компенсиране на таксиметровия превоз „на държавно ниво”, което доказват и с последното си съгласие за изплащане на компенсацията от $ 178 милиона.

Преди да може да бъде извършено каквото и да е изплащане обаче, съдът все още трябва да одобри предложеното споразумение, вземайки предвид „най-добрия интерес” на ищците.

Компанията Uber с централа в Сан Франциско е основана през 2009 г. и оперира в около 70 държави и повече от 10 000 града по света. Компанията създаде приложение за споделено пътуване, при което заявките се изпращат до шофьори, работещи за компанията с личните си автомобили. Клиентът плаща с кредитна или дебитна карта, като обикновено 80% от плащането печели шофьорът, 20% - компанията. 

Присъствието на Uber е белязано от множество протести на таксиметрови превозвачи и поредица съдебни дела. През декември 2023 г. обаче компанията спечели дело, заведено от 2 500 таксиметрови шофьори във Франция, които предявиха иск за обезщетение в размер на € 455 милиона. Търговски съд в Париж постанови, че действията на Uber не са нелоялна конкуренция..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: