Прототип на летяща кола получи разрешение за тестване в САЩ

Прототип на летяща кола получи разрешение за тестване в САЩ Снимка: Alef Aeronautics Inc

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) даде разрешение на стартъп в Калифорния да разработи и тества първото електрическо превозно средство, което може едновременно да лети и да се движи по пътищата

CNN съобщи в понеделник, че проектът на Alef Aeronautics Inc. е получил сертификат за летателна годност и одобрение за тестови полети.

Превозното средство Alef Model A е първият самолет, който може да се движи по обществени пътища и да паркира като нормална кола, казват създателите му.

Очаква се Model A да може да излита и каца вертикално. Предполага се, че колата ще побира един или двама пътници и ще изминава разстояние до 320 километра по суша и 180 километра по въздух.

А на пътя Model A няма да може да развие скорост малко над 40 километра в час.

Предположението е, че ако шофьорът се нуждае от по-висока скорост, той ще прибегне до летене“, казват от Alef Aeronautics в прессъобщение.

Производителят очаква да започне да продава модели до края на 2025 г. Колата ще струва 300 хиляди долара.

Федералната авиационна администрация на САЩ потвърди пред CNN, че е издала ограничен сертификат за летателна годност на Alef Aeronautics за изследователски, развойни и изложбени цели.

За да шофира по пътищата на САЩ, компанията все пак ще трябва да получи разрешение от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), отбелязва CNN.

Сега много разработчици работят върху създаването на превозни средства с вертикално излитане и кацане (VTOL).

Но FAA отбеляза, че превозното средство на Alef Aeronautics се отличава от другите със способността си да функционира както на пътя, така и във въздуха, като същевременно изглежда като нормална кола и паркира на обикновени паркинги.

VOA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: