Икономиката на Обединеното кралство отново се връща в рецесия

Икономиката на Обединеното кралство отново се връща в рецесия Снимка: pixabay.com

Банката на Англия напомпва още £150 милиарда в британската икономика, след като предупреди за двойна рецесия заради пандемията на коронавируса и несигурната перспектива заради Брекзит, пише CNN.
Централната банка на Обединеното кралство заяви в четвъртък, че ще запази лихвените проценти непроменени на рекордно ниско ниво от 0,1%, но ще увеличи покупките си на британски държавни облигации до £875 млрд.
Ограниченията, въведени за справяне с бързото нарастване на случаите на Covid-19, биха натежали върху потребителските разходи в по-голяма степен, отколкото банката прогнозира през август, "което ще доведе до спад в БВП" през четвъртото тримесечие на тази година, добави банката.
В четвъртък Англия отново влезе в локдаун. Ресторантите, баровете и несъществените фирми са затворени до 2 декември. Обединеното кралство отчете второто си по големина ежедневно увеличение на случаите на Covid-19 в сряда с 25 177 нови инфекции, регистрирани за 24 часа.
В опит да смекчи удара върху домакинствата и бизнеса, министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак обяви в четвъртък, че британското правителство ще удължи програмата си за парични обезщетения за безработица до март 2021 г. Правителството ще изплати 80% от заплатите на служителите на бизнеси, принудени да затворят, като максимумът е £2500 на месец.
Локдаунът и неразрешените преговори за търговска сделка с Европейския съюз след Брекзит оставиха перспективите за икономиката на Обединеното кралство "необичайно несигурни", казаха от Английската централна банка. Без сделка с ЕС базираните в Обединеното кралство компании са изправени пред високи тарифи, квоти и други бариери пред правенето на бизнес с най-големия износен пазар на страната от 1 януари.
"Това зависи от развитието на пандемията и мерките, предприети за защита на общественото здраве, както и от естеството и прехода към новите търговски договорености между Европейския съюз и Обединеното кралство. Зависи и от отговорите на домакинствата, бизнесите и финансовите пазари относно тези развития."
Централната банка очаква икономиката да се свие с 2% през четвъртото тримесечие и с 11% през 2020 г.
В дългосрочен план белезите, причинени от пандемията, ще намалят икономическата продукция на страната с около 1,75%. Не се очаква БВП  да надвиши нивото, което е достигнал в края на 2019 г. до първото тримесечие на 2022 г.
Проучване на бизнес активността, публикувано в сряда, показва, че нарастването на активността в частния сектор през миналия месец е най-слабото от юни насам, като новите поръчки намаляват,  намалява и заетостта.
„Локдауна през ноември в Англия и влошаващата се ситуация с Covid-19 в останалата част на Европа означават, че британската икономика изглежда е на път към двойна рецесия тази зима и към далеч по-предизвикателен път за възстановяване през 2021 г.“, каза Тим Мур, икономист-директор на IHS Markit, който е съставил проучването.
Очаква се икономиката на Обединеното кралство да се възстанови през третото тримесечие, след като е претърпяла най-големия спад на БВП от всички голями икономики през второто.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: