Обучение с конфискация

Обучение с конфискация Снимка: https://pixabay.com/

Училищата в Англия получиха заповед да забранят на учениците да използват мобилни телефони

Министерството на образованието на Обединеното кралство изпрати нови насоки до всички училища в Англия относно използването на мобилни телефони от учениците.

 Новите правила предвиждат отнемане на телефона при използване в училище, както и обиск, ако детето окаже съпротива и не даде само джаджата. Според министерството сега учениците няма да се разсейват от джаджи, докато учат, а поведението им ще се подобри.

Новото ръководство, публикувано на уебсайта на Министерството на образованието на Обединеното кралство, е изпратено до всички директори в Англия. В обяснителна записка министерството отбелязва, че до 12-годишна възраст 97% от учениците имат собствен мобилен телефон, а всеки трети го използва по време на уроци без разрешението на учителя.

Според служители честото използване на телефона допринася за растежа на онлайн тормоза, отвлича вниманието от образователния процес и влошава поведението. В резултат на това мнозина не научават учебния материал, а някои също пречат на работата на учителя и на ученето на своите съученици.

В тази връзка беше решено да се забрани на учениците изобщо да използват мобилни устройства в училище.

 

Новите правила предвиждат и наказания за нарушаването им. По този начин телефоните на учениците могат да бъдат конфискувани „за период от време, който директорът на училището счете за необходим“.

Образователните институции обаче трябва да обмислят „каква е дисциплинарната цел на конфискацията и дали има други начини за постигане на същата цел“. Ако решението за конфискация е взето, но ученикът не желае да се откаже доброволно от джаджата, директорът или упълномощен от него служител може да извърши обиск на ученика и неговите вещи.

Форматът за извършване на подобни търсения е посочен в отделен документ, приет през юли 2022 г. Освен това училищата имат правна защита срещу искове от родители за повреда или загуба на конфискувани устройства.

Според министъра на образованието на Обединеното кралство Джилиан Кийгън учителите вече ще „разполагат с инструментите, които да помогнат за подобряване на поведението на учениците“.  Кийгън подчертава, че „училището е място, където децата учат, а мобилните телефони са най-малкото нежелан проблем в класната стая“.

 Министърът призова учениците да се откъснат от екраните, да започнат да общуват помежду си и да се сприятеляват. Според нея тя се е запознала с най-добрата си приятелка на десетгодишна възраст и това може би нямаше да се случи, „ако бях седяла, вторачена в телефона си и превъртала безкрайно емисията си“.

Родителите са на различни мнения за новите правила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: