Обединеното кралство в трескава подготовка за коронацията на Чарлз III

Обединеното кралство в трескава подготовка за коронацията на Чарлз III Снимка: arizonasands.co.za

Към Лондон вече пътува и Камъкът на съдбата, напускайки Единбургския замък за първи път след повече от 25 години

Камъкът, древен символ на шотландската монархия, е масивна плоча от 150 кг червен пясъчник. Използвана е за коронацията на шотландските крале в продължение на стотици години, преди да бъде плячкосан от английския крал Едуард I през 1296 г. по време на Войните за независимост. Той вгражда Камъка в основата на резбован дъбов коронационен трон, който оттогава е бил използван за коронацията на 26 крале и кралици в Уестминстърското абатство.

Камъкът остава в Англия стотици години до Коледа през 1950 г., когато четирима студенти от Глазгоу нахлуват в Уестминстърското абатство и го отнасят обратно в Шотландия. Водач и инициатор на „акцията” е 26 годишният тогава Йън Хамилтън. В уникално интервю пред ВВС, преди да почине миналата година, Хамилтън казва: „Камъкът на съдбата е иконата на Шотландия. При едно от многото нашествия, англичаните отнеха символа на нашата нация. Връщането му беше много символичен жест”.

Кражбата става световна сензация и затваря границите между Англия и Шотландия за първи път от 400 години. След дълги перипетии, камъкът е предаден на така наречената Асоциация на шотландския договор (ScottishCovenantAssociation), която негласно подкрепя „кампанията”, но една година по-късно, решава да върне камъка в Уестминстър за коронацията на кралица Елизабет II – първата, излъчена по телевизията, което разпалва още повече славата на Камъка на съдбата.

През 1996 г. реликвата е върната в Шотландия със съгласието на Елизабет II и премиера Джон Мейджър, но с уговорка, че Камъкът ще се връща в Уестминстър за всяка бъдеща коронация. Постоянното му място обаче е сред съкровищата на Шотландската корона в Единбургския замък. Камъкът ще бъде транспортиран до Лондон в специален сандък от шотландски дъб, изработен от екип на Historic Environment Scotland – обществен орган в Шотландия, който заедно с шотландската полиция се грижи за сигурността на реликвата по време на пътуването. 

Камъкът на съдбата ще се върне в Единбургския замък след коронацията на Чарлз III, за да бъде подготвен за пътуване до Пърт през 2024 г., където ще бъде изложен в новия музей на града.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: