Египет заплаши да конфискува 27 руски самолета

Египет заплаши да конфискува 27 руски самолета Снимка: moscowtimes.ru

Позовавайки се на телеграма от Руската федерална агенция за въздушен транспорт, "Известия" пише, че авиокомпаниите "Аерофлот" и "Русия" са предупредени да не летят до Египет с въпросните машини

Става дума за десет AirbusA320, четири A321, един A350 и девет Boeing 777-300ER на Аерофлот и три Boeing 737-800П на „Русия”. Според източника на „Известия”, регулаторът на авиационната индустрия е изпратил предупрежденията, след като е получил информация по затворени канали за риска самолетите да бъдат задържани на египетските летища. 

Двете компании в момента не летят до Египет с посочените самолети, но миналата година са ги използвали по дестинацията. Самолетите са собственост на Държавната транспортна лизингова компания (ГТЛК), от която Ирландският върховен съд се опитва да конфискува 37 самолета поради неизплащане на лизинговите вноски. 

В Ирландия заради санкциите вече е ликвидирано дъщерно дружество на ГТЛК, чието имущсетво „ще бъде разпродадено, за да генерира паричен поток за целите на разплащанията с кредиторите”, отбелязва Държавната транспортна лизингова компания.

Още през септември ГТЛК предупреди за риска от арести на пътническите ѝ лайнери в чужбина във връзка със съдебното производство и препоръча на превозвачите да не летят в чужбина с нейни самолети. Преди нахлуването в Украйна Русия разполагаше с 523 самолета на чуждестранни лизингодатели, т.е., повече от половината от целия флот на руската гражданска авиация.

Руското правителство разреши на авиокомпаниите да не предават самолетите на лизингодателите и да ги пререгистрират в Русия. Това е възможност самолетите да се използват, но двойната регистрация не им позволява да летят в чужбина, още повече, че в много други държави се очаква машините да бъдат арестувани и върнати на собственика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: