Как BioNTech увеличи стойността си заради разработването на ваксина

Как BioNTech увеличи стойността си заради разработването на ваксина Снимка: unsplash.com

BioNTech SE (NASDAQ: BNTX) представлява превъзходен пример за старата поговорка „Времето е всичко“. От сравнително скромното си първично публично предлагане преди около година, сега фирмата се радва на пазарна капитализация от 25 милиарда долара, докато пред нейния кандидат за ваксина срещу COVID-19 - BNT162b2, разработена съвместно с Pfizer (NYSE: PFE), се очертава разрешение за спешна употреба в САЩ, пише Seeking Alpha. 

Миналата година компанията първоначално планира да продаде 13,2 милиона американски депозитарни акции (ADS) между 18 и 20 долара на ADS, но намали ППП обратно до 10 милиона акции на 15 - 16 долара поради слабо търсене, като се установи на по-ниската цена при предлагането. Акциите затвориха на 10 октомври, първия ден на търговуване, на 14,24 долара, с 5% надолу. Дебютът на стойност 150 млн. долара оцени компанията на 3,4 млрд. долара. Последваха други предложения. Вчера акциите затвориха на 106,45 долара, което е с 648% повече от затварянето в първия ден. 

През юли 2019 г. BioNTech SE събра 325 млн. долара, един от най-големите кръгове за частно финансиране в историята на европейските биотехнологии. 

Компанията за първи път си партнира с Pfizer през 2018 г. за разработване на иРНК ваксини срещу грип, но през март тази година добави и разработката на ваксина срещу COVID-19. 

По-рано тази седмица компаниите обявиха резултатите от основното проучване на ваксината BNT162b2, което показа, че тя е 90% ефективна за предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2. Очаква се Pfizer да подат документи за разрешение за спешната ѝ употреба в САЩ още в края на месеца. Одобрение FDA може да се получи преди изтичането на годината. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: