Китайският президент спря рекордното публично предлагане на Ant

Китайският президент спря рекордното публично предлагане на Ant Снимка: unsplash.com

Китайският президент Си Дзинпин лично спря рекордното първично публично предлагане на Ant за 37 милиарда долара, след като шефът Джак Ма подхвана правителствените лидери, се казва в доклад.

Рекордното ППП на Ant Group беше спряно лично от китайския президент Си Дзинпин, след като основателят Джак Ма подхвана правителствените лидери, съобщи Wall Street Journal в четвъртък. 

ППП на китайската финтех компания беше обявено за най-голямото в историята, докато не се появиха новите правила за кредитиране, въведени от Китай. В крайна сметка финансовите власти спряха процеса. 

Си Дзинпин не е най-големият фен на възхода на големите частни бизнеси, които са натрупали богатство и власт в страната, тъй като се смята, че представляват предизвикателство за неговия авторитет, пише WSJ. 

Около седмица, преди Ant да бъде обявена за публична компания, Джак Ма публично критикува регулаторните банкови правила на Китай на конференция в Шанхай на 24 октомври, заявявайки, че те не са подходящи за здравословни иновации. 

Джак Ма цитира Си Дзинпин, казвайки, че "успехът не трябва да идва от мен" и говори за желанието си да помогне за решаването на финансовите проблеми на Китай чрез иновации. Правителствените служители не приеха добре неговите коментари и мислят, че те накърняват репутацията както на президента, така и на регулаторите, пише WSJ, позовавайки се на източници. 

Джак Ма разкритикува и регулаторите за това, че прилагат набор от международни банкови правила като „старчески клуб“. 

Според източници на WSJ, след като прочели докладните за речта на основателя на Alibaba, президентът и други държавни служители били вбесени от коментарите му. По инструкции на Си Дзинпин, китайските регулатори разследваха предложението на Ant, което доведе до събития, завършващи с прекратяването на ППП на 3 ноември. 

Финтех компанията вече е осигурила над 3 трилиона долара в поръчки от индивидуални инвеститори по целия свят в двойните си листинги в Хонг Конг и Шанхай. 

Не е ясно дали първи Си Дзинпин или друг държавен служител е предложи спирането на ППП, казва WSJ. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: