С над 20 % са се увеличили цените на застраховките в световен мащаб

С над 20 % са се увеличили цените на застраховките в световен мащаб Снимка: pixabay

Цените на комерсиалното застраховане на световните пазари през третото тримесечие на тази година са нараснали с над 20%

Световните цени на застраховките са се увеличили с 20% през третото тримесечие на тази година, показват данните от Международния индекс на застрахователните пазари, публикуван от международния застрахователен брокер Marsh.

 

Повишаването на цените средно с 20% се дължи главно на нарастващите ставки за имуществени, финансови и професионални рискове. Това е най-голямото увеличение на цените от стартирането на индекса през 2012 г., последвано от поскъпване на застраховката с 19% през второто тримесечие и 14% през първото тримесечие на 2020 г.

 

И това е логично, тъй като застрахователният пазар не може да не реагира на хаоса и несигурността, провокирани от коронавируса и свързаните с пандемията загуби.

 

Ставките за застраховане на имуществени рискове в Европа са се увеличили с 21%. С двуцифрено процентно нарастване се сблъскаха компании от всички размери и във всички страни. Влиянието на растежа на цените на световните застрахователни пазари в най-голяма степен вече се усеща от тези клиенти, чиито рискове изискват международна презастраховка.

 

Средно в света разходите за услуги за застраховане на имущество през периода юли-септември са се увеличили с 21%, а за застраховане на финансови и професионални загуби - с 40%, което надвишава ръста, отбелязан през второто тримесечие на 2020 година.

 

Застраховката за гражданска отговорност в световен мащаб е нараснала средно с 6%, докато през предходното тримесечие ръстът е бил 7%.

 

Застрахователното покритие на отговорността на директорите и длъжностните лица (D&O) също продължи да поскъпва. Цените на D&O във Великобритания и Австралия са се увеличили с повече от 100%, докато в САЩ - с почти 60%. Застраховките D & O в Европа и Русия са се увеличили с 25-50%, а тези на редица публични компании или компании с широко географско присъствие показват ръст от 100% и повече от 100%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: