Министър Ангелов: Започват проверки в болниците и лабораториите

Министър Ангелов: Започват проверки в болниците и лабораториите Снимка: pixabay

В държавните и частните лаборатории започват проверки заради проблем с качването на резултатите в информационната система.

Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг в ЦСМП – София. Според него договорите със здравното министерство изискват до 09:00 часа на следващия ден резултатите да бъдат качени в системата. Това правило обаче не било спазвано и често пъти данните се качват със закъснение, а това рефлектира върху цялостната организация на работата.

 

„Разпоредил съм на ИА „Медицински надзор“ да влезе в голяма част от държавните и частни лаборатории, за да разберем какви са причините за забавянето в информационната система“, обяви министър Ангелов. И обясни: „Държавата плаща много пари за реализацията на тези тестове, така че ресурс има, но се получават парадокси с направата на един тест да кажем днес и качването му в сряда или четвъртък и се оказва, че когато личният лекар трябва да издаде болнични, времето почти вече е приключило, човекът е вече здрав, а ние го поставяме под карантина. Това не можем да го търпим повече.”

 

Здравният министър коментира още, че ще бъдат осигурени допълнително коли за системата на Спешна медицинска помощ, особено на територията на София-град, където има затруднения с обслужването на пациентите. По думите му, ако леглата в болниците са били разкрити по начина, по който е било разписано в заповедта, сега нямаше да се стигне до тези проблеми.

 

Според министър Ангелов директорите на лечебните заведения, които не спазват разписаните заповеди, ще бъдат санкционирани. Към момента в София все още има капацитет за свободни легла, който лечебните заведения не са предоставили, посочи още проф. Ангелов.

 

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. На територията на София имаме 12 000 такива легла, а 10% от тях са 1200 легла. До момента имаме разкрити около 700 легла. Имаме още свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме съсредоточили нашите усилия”, бяха думите на ресорния министър.

 

„Не мога да не бъда гневен на директорите на лечебните заведения, които не изпълняват заповедта такава, каквато е издадена, за да осигурим здравето и живота на българските граждани. Затова лично ще проверя лечебните заведения, за да се уверя, че заповедта ми се спазва“, каза в заключение той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: