Италианските болници въвеждат икономии заради цените на тока

Италианските болници въвеждат икономии заради цените на тока Снимка: pxhere.com

До края на тази година общите разходи на държавните медицински учреждения и ведомства за газ и електричество в Италия ще се увеличат с 1,5 млрд. евро.

От началото на коронавирусната пандемия италианските болници са под огромен натиск. Сега здравните заведения са изправени пред ново голямо предизвикателство – енергийна криза, съобщава Еuronews.

Работниците в сферата на здравеопазването се оплакват от повишаването на цените на електроенергията и газа – ситуацията на пазара се отразява негативно на бюджетите дори на държавните структури, принуждавайки ръководството допълнително да съкрати разходите и да въведе мерки за икономии.

Болницата "Кардарели" в Неапол е най-голямата в Южна Италия. Преди две седмици тя получава сметка за електричество за 11,5 милиона евро: това перо на разходите се удвоява. Тази тенденция е характерна за цялата страна. По предварителни оценки, само до края на тази година общите разходи на държавните медицински учреждения и ведомства за газ и електричество в Италия ще се увеличат с 1,5 млрд. евро.

Това е различно от ситуацията в семействата или частните компании. Болниците не могат толкова лесно да ограничат нуждите си или да намалят работата си. Пациентите се нуждаят от помощ постоянно и това изисква електроенергия. Медиците намират алтернативни начини за получаване на необходимото им електричество.

Така например, в неаполската болница Ospedale del Mare са инсталирани 4,5 хиляди квадратни метра слънчеви панели – и те произвеждат достатъчно електричество, така че последиците от енергийната криза да са по-малко тежки както за лекарите, така и за пациентите.

"Лечебните заведения по принцип по определение са енергоемки и газоемки. Говорим за високо ниво на потребление на електроенергия и газ. Затова трябва да внедряваме системи и подходи, които биха помогнали за намаляване на потреблението на енергия."

  Чиро Вердолива

  Директор на Неаполитанската агенция  по здравеопазване

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: