Шахта в джамия в Газа води до тунелите на Хамас

Шахта в джамия в Газа води до тунелите на Хамас Снимка: i24news.tv

Израелските отбранителни сили (IDF) са открили подстъпа до подземните укрепления на групировката

През вчерашния ден IDF превзеха парламента в Газа и удариха 200 терористични цели, включително обекти за производство на оръжия, пускови установки за противотанкови ракети и оперативни командни центрове. През нощта IDF атакуваха военен тренировъчен лагер на Хамас и складове за оръжия. Боевете в центъра на град Газа продължават, както и атаките на Хамас и Хизбула срещу северен Израел, съобщи i24news.tv.

Същевременно световните медии бият тревога за ситуацията с пациентите, останали блокирани в най-голямата болница в Газа Ал Шифа, под която също се смята, че е изградена подземна база на Хамас. 

В официалното си изявление днес сутринта говорителят на IDF обяви готовността на армията да помогне при евакуирането на бебета от болницата и съобщи, че IDF инициира снабдяването на Ал Шифа с кувьози от израелски болници. В изявлението се подчертава, че войниците на IDF ще продължат да спазват своите морални и професионални отговорности, за да разграничат цивилното население от терористите на Хамас. 

По-рано групировката осуети доставката на гориво за Ал Шифа, затова в изявлението IDF посочват, че са готови да работят „с всяка надеждна посредническа страна”, за да гарантират снабдяването на болницата с необходимата техника и консумативи. IDF излъчи и видеокадри, показващи бойци на Хамас да обстрелват с гранатомети входа на болница Ал Кудс в Газа. 

По повод призивите от цял свят за защита на болниците в Газа, говорител на Държавния департамент на САЩ каза в изявление: „Бихме искали да видим всички хора, които призовават Израел да осигури защита на болниците, да призоват Хамас да освободи болниците и да спре да използва цивилни като живи щитове“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: