Кампания за набиране на доброволци студенти по медицина

Кампания за набиране на доброволци студенти по медицина Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) започва кампания по координирано набиране на доброволци за нуждаещите се болници, съобщават от БЛС.

Намираме се във втора, много по-силна вълна от COVID-19 и болниците в сраната изпитват силна нужда от лекари. Всеки ден в страната броят на заразените се увеличава лавинообразно. Расте и броят на заразените лекари.

„В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заявява д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. „Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички момент“, допълва д-р Маджаров.

Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набиране на доброволци. „Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци. Всяко болнично заведение заявява своите нужди в конкретика, а доброволците взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности да им бъдат делегирани“, продължава д-р Маджаров.

Болниците попълват формуляр за набиране на доброволци с посочени телефон, имейл, брой необходими доброволци, основни компетенции – санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа, делегирани дейности на доброволците, заплащане.

Студентите по медицина ще кандидатстват директно през платформата jobs.bg в корпоративния профил на БЛС. Там се поместват отделните обяви на болниците с отбелязани конкретни критерии.

Всеки студент по медицина получава служебна бележка от болничното заведение за извинение на пропуснатите учебни занятия. „Необходимо е да осигурим спокойствие и нужните компесации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усилия лекарите в болниците“, коментира д-р Маджаров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: