БТПП не е съгласна с увеличението на минималната работна заплата

БТПП не е съгласна с увеличението на минималната работна заплата Снимка: pixabay

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%.

 Във времена на неясна перспектива за бизнеса това ще доведе до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5%, се казва в становище на палатата за проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. БТПП е и категорично против кратките срокове за разглеждане на толкова важен документ за обществеността и бизнеса.

По отношение на пазара на труда Българската търговско-промишлена палата напомня, че все още не е приет механизъм за изменението на минималната работна заплата (МРЗ), което е в разрез с ратифицираната от България международна конвенция 131 на МОТ. Остава открит въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове, което е изкуствена допълнителна тежест за бизнеса. При спад на икономиката не само за страната, а и в световен мащаб, увеличението на МРЗ не отчита никакви икономически индикатори, които трябва ясно да отразяват увеличението на минималната заплата, се казва още в становището.

В момент, когато правителството декларира голям набор от мерки в подкрепа на бизнеса, не се правят елементарни и логични неща в подкрепа на малките и средните предприятия, твърдят от БТПП.
Отбелязано е несъответствие с идеята на ДОО на предложението за предоставяне на допълнителни суми в размер на 50 лв. към пенсиите. Не е ясно дали предложението е под формата на социална помощ, или се явява увеличение на пенсиите за определен период.

БТПП изразява подкрепа за увеличение на пенсиите и прилагане на швейцарското правило, но е против, когато това нарастване не отговаря на пазарните условия и се налага административно. „Във връзка с гореизложеното БТПП не подкрепя проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. съгласно изложените политики и мотиви“, категорични са от работодателската организация.


Българската търговско-промишлена палата, след като разгледа проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., изразява следното становище:

БТПП е категорично против кратките срокове за разглеждане на толкова важен за обществеността и бизнеса закон какъвто е законът за бюджета на държавното обществено осигуряване.

По отношение на пазара на труда БТПП е категорично против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5% във времена на неясна за бизнеса картина и перспектива.

Все още не приет механизъм за изменението на минималната работна заплата, което е в разрез с ратифицираната от България международна конвенция 131 на МОТ, както и остава открит въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове, което е изкуствена допълнителна тежест за бизнеса.

В тази връзка Палатата не подкрепя служебното определяне на МРЗ, предвид предприетите действия от страна на социалните партньори за изготвяне на механизъм за определяне на МРЗ.

Още повече - при спад на икономиката не само за страната, а и в световен мащаб увеличението на МРЗ не отчита никакви икономически индикатори, които трябва ясно да отразяват увеличението на МРЗ. В момент, когато правителството декларира голям набор от мерки в подкрепа на бизнеса, елементарни и логични неща, които могат се направят в подкрепа на малките и средните предприятия, не се правят.

На следващо място, категорично не подкрепяме и продължаващата тежест за бизнеса в заплащането на първите три дни болнични. Тази мярка беше временна само за 2010 г. и оттогава вече за десета година се планира продължаване на действието й.
През 2020 г. броят на изплатените болнични е многократно завишен поради пандемията от COVID-19, което допълнително натоварва бюджета на работодателите в трудната икономическа ситуация, която се очертава и през 2021 г. Отново констатираме разминаване от декларирани намерения и доказани несъответствия с проявяване на грижа за работещите фирми.

Ако това е затруднение за държавата, то не по-малка е тежестта за бизнеса и за работодателите и ако има желание да се окаже съдействие в такъв момент, то членовете на БТПП считат, че на първо време може да бъде възстановен старият режим, при който работодателите плащат само първия ден, а впоследствие това неадекватно задължение въобще да отпадне (т.к. се внасят осигурителни вноски) и се поеме от съответните фондове.

От друга страна, припомняме предложението на БТПП за въвеждането на лична осигурителна вноска за държавни служители с оглед равнопоставеност в осигурителната система.

БТПП счита, че предложението за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., с 5% (процент, определен по чл. 100 от КСО) е неправилно и демотивиращо от гледна точка на престирания труд.

По този начин този, който се е осигурявал 40 години дори на ниски доходи, ще получи почти същия размер на пенсия като лице, което е работило само 10 години, а през останалото време е било безработно. С този нецелесъобразен подход за изравняване на минималните пенсии със средните ще се задълбочи още повече проблемът с „постоянно“ безработните лица в страната.

Към проекта на закона не е представена макрoрамката на държавния бюджет или поне мотивиран икономически анализ, от който да е видно от кои бюджетни пера ще се финансират направени промени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

С оглед на кратките срокове БТПП си запазва правото за допълнителни коментари и становища на следващите етапи на разглеждане на законопроекта.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: