Оздравяване на пазара на труда - обявите за работа с ръст от 10%

Оздравяване на пазара на труда - обявите за работа с ръст от 10% Снимка: news.lex.bg

Единствено сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ остава непроменен в сравнение с февруари

Въпреки затварянето през март, броят на обявите за работа е нараснал с 10%, предаде БНР, позовавайки се на проучване на кариерния сайт JobTiger.

Данните показват още, че положителната тенденция се наблюдава във всички сектори.

През март 2020 г., когато беше въведено извънредното положение и първият локдаун, пазарът на труда беше сериозно засегнат. Тогава обявите за работа намаляват драстично, показват данните.

Сега обаче те не само че не намаляват, но се отчита ръст от 10% спрямо миналия месец и цели 117% спрямо март 2020 г., обяснява Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger.

„Всъщност в трите месеца на 2021 г. всеки един от месеците наблюдаваме ръст на обявите, като за момента не можем да кажем, че има ръст на икономиката като цяло и има по-голямо предлагане на работа, а по-скоро едно стабилно оздравяване на пазара на труда и възстановяване на нивата преди навлизането на коронакризата през миналата година“, казва той.

В почти всички сфери има макар и малък ръст на обявите за работа, като най-голям се отчита в сектор „Строителство“ - с 22% спрямо февруари.

„Единствено сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ остава непроменен в сравнение с февруари месец“, посочи Християн Петков и отчете още, че секторите с най-голям брой възможности за работа остават „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: