По-голяма част от учителите са с увеличени заплати от 1 април

По-голяма част от учителите са с увеличени заплати от 1 април Снимка: pixtastock.com

Близо 72% от педагогическите специалисти са с увеличени заплати още от април, а останалите ще ги договорят по-късно, но със задна дата, считано от 1 април 2022 г.

С над 13% са нараснали заплатите в 170 образователни институции, събщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). 87% от училищата, детските градини и образователните центрове, които са повишили възнагражденията на учителите, са достигнали среден ръст от 12,3%  и дори са надхвърлили стойностите, договорени в Колективния трудов договор между социалните партньори и МОН.

Това сочат данните от 3995 училища и други образователни институции, които бяха представени пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Под 10% е увеличението в 71 образователни институции.

Общо 305 институции не са решили с колко ще бъдат вдигнати заплатите, защото още нямат утвърден бюджет с решение на съответните общински съвети или очакват изменението в Наредба 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, което да отрази новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти. Предстои документът да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

Едва 0,5% от образователните институции към момента не планират увеличение на заплатите поради липса на достатъчно средства. МОН ще провери дали са достигнати договорените минимални индивидуални работни заплати във всяка от тях, ще анализира проблемите там, където ги има, и ще търси решение съвместно с училищните ръководства и общините.

Всички повишения на работните заплати ще бъдат изчислени със задна дата от 1 април 2022 г., независимо от това, кога ще бъдат договорени..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: