Гърция и Хърватия обмислят решения за летния сезон

Гърция и Хърватия обмислят решения за летния сезон Снимка: pixabay

С наближаването на летните месеци европейците се страхуват, че заветната плажна ваканция може да се окаже невъзможна през тази година.

С аргумента, че нацията се е справила сравнително добре с мерките за ограничаване на пандемията, управлението на Атина е решено да отвори отново страната за туристи на 1 юли.  

Все още формулираме точните медицински протоколи, но е твърде вероятно да са необходими някакъв вид тестове преди полета, за да гарантираме спокойствието. Надяваме се, че Европейският съюз ще покаже лидерството, което се изисква, за да се постигне общоевропейско споразумение. Със сигурност има редица страни, които искат това и настояват в тази посока. Гърция е на първо място сред тези страни и не може да чакаме", казва Харис Теохарис, гръцкият министър на туризма.   

Подобно на други страни в Южна Европа, Гърция няма търпение да спаси туристическата си индустрия от тотален крах. Ако летният сезон се пропусне, компаниите от сектора, предимно малки и средни предприятия, са изправени пред фалит. 

Засега няма насоки в ЕС как да се отворят популярни туристически дестинации, без да се застрашава общественото здраве. 

Хърватия също има идея за стартиране на летния сезон. „Мисля, че всички говорим за един вид безрисков или за намаляване на риска сертификат. Мисля, че би бил от полза за всички, не само за домакините, но и за пътуващите, за туристите", обяснява хърватският вътрешен министър и вицепремиер Давор Божинович.

Експертите все още работят върху практическата страна на хърватското предложение. Междувременно, не всеки има желание отново да види известни туристически места, потопени от огромни тълпи.   
Разрешаването на лятна ваканция във времена на глобална пандемия поема огромен риск, според Карима Дели, евродепутат от Green MEP, Франция. „Разпространението на вируса и пътуването по света няма истински смисъл в краткосрочна перспектива. Ще бъде по-добре да имате кратки пътувания в региона, в който живеете“, казва тя.   

Кога и дали вътрешните европейски граници ще се отворят отново, е преценка на националните правителства. 
Когато жизненоважна част от икономиката почива на туризма, много държави са под все по-голям натиск да го направят по-рано, отколкото късно. 

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook