В Китай научиха микроби да „ядат“ пластмаса

В Китай научиха микроби да „ядат“ пластмаса Снимка: EPA

За 14 дни те унищожават бутилка от „PET products".
Топлоустойчивите микроби могат да разлагат пластмасата. Нов ефективен начин за рециклиране на PET* продукти са измислили китайски изследователи от Института по биоенергия и технологии за биологични процеси в Кингдао.

Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание Microbial Biotechnology.

Изследователският екип е създал бактериален щам, наречен Clostridium thermocellum (или C. thermocellum). С негова помощ учените са успели да осигурят по-ефективно биоразграждане на пластмасата. Така китайските експерти се надяват да рециклират дрехи, стоки за еднократна употреба и бутилки.

Основната характеристика на новия микроб е активното възпроизвеждане в гореща и безкислородна среда. Освен пластмаса, C. thermocellum може да „поглъща" и растителни влакна.

„Тъй като C. thermocellum може естествено да разгражда целулоза, се очаква, че методът, базиран на C. thermocellum, ще демонстрира голям потенциал в биологичната обработка на смесени текстилни отпадъци, съдържащи както целулозни, така и полиестерни фракции“, се казва в статията.

Микробите, устойчиви на нагряване, разрушават PET по-бързо от техните „умерено температурни" колеги. Екип от учени е успял да получи микроби, които бурно се размножават при температури над 60 °C - идеалната температура за разлагането на PET. В природата C. thermocellum се среща в широколистни и компостни места.

Изследователският екип потопил тънка проба от PET (може да е стена от бутилката) в разтвор, богат на C. thermocellum. Флаконите за изпитване се съхранявали при 60 °C в продължение на 14 дни, след което около 2/3 от PET се разпаднали на това, което нефтохимиците наричат ​​суровини - въглеводородни съединения, използвани за създаване на много пластмаси и други продукти.


*Полиетилентерефталат (съкр. PET, PETE) е най-широко разпространеният термопластичен полимер от полиестерното семейство и се използва в изкуствените влакна за дрехи, опаковки за храни и напитки, термоформоване в производството и в комбинация със стъклени влакна за инженерни смоли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: