Обвиниха SpaceX, че незаконно уволнява служители, критикували Илон Мъск

Обвиниха SpaceX, че незаконно уволнява служители, критикували Илон Мъск Снимка: pbs.org

Според Американска агенция по труда, става дума за осем уволнени служители, автори на отворено писмо от 2022 г. до ръководството на компанията, описващо „разсейващи и смущаващи” рискове на работното място

Жалбата, подадена от регионален служител в Националния съвет по трудови отношения (NLRB), обвява SpaceX в нарушаване на правата на работниците, съгласно федералния трудов закон, който позволява на колеги съвместно да се застъпват за по-добри условия на труд. В жалбата се казва още, че преди да бъдат освободени, авторите на отвореното писмо са били разпитани.

В изявление, видяно от Reuters, една от уволнените служителки каза: „Написахме отвореното писмо до ръководството не от злоба, а защото ни беше грижа за мисията и хората около нас“. Нейните адвокати обвиняват SpaceX, че толерира тормоза на работното място, създавайки "токсична култура"

Главният юрисконсулт на NLRB действа като прокурор и завежда делата пред специално назначен петчленен съвет. Ако SpaceX не се споразумее, делото ще разгледа административен съдия. Изслушването е насрочено за 5 март. Ако NLRB установи, че уволненията са нарушили трудовото законодателство, може да нареди работниците да се върнат на работа и заплатите им да бъдат възстановени. 

Компании на Илон Мъск и друг път са били обвинявани в нарушаване на правата на служителите. През октомври миналата година NLRB обвини X/Twitter в незаконно уволнение на служител, заради публикации в платформата, които оспорват трудовата политика на компанията относно дистанционната работа. Ог X отрекоха нарушение.

Производителят на електрически автомобили Tesla също се сблъска с няколко жалби от NLRB, с обвинения в расова дискриминация. Tesla отрече, макар че вече загуби няколко дела със същото обвинение, включително групов иск от 2021 г., по който тлябва да плати $ 137 милиона обезщетения и индивидуален иск заради расов тормоз, като през миналия април ищецът беше обезщетен с $ 3.5 милиона. 

В края на октомври миналата година работниците в Tesla – Швеция стачкуваха с искане за предоговдаряне на трудовите им договори. Мъск обяви стачката за „безумна”.

През август Министерството на правосъдието на САЩ съди SpaceX, твърдейки, че компанията дискриминира търсещи работа бежанци, които очакват резултат на кандидатурите си за убежище. Тогава Мъск се оправда със закон, който изисква поне зелена карта за работа в компании, боравещи с „напреднала оръжейна технология”, за каквато милиардерът обяви ракетите си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: