Централна и Източна Европа са слабо представени по високите етажи на ЕС

Централна и Източна Европа са слабо представени по високите етажи на ЕС Снимка: stm.fi

Повечето лидерски позиции в блока са заети от западноевропейци

Годишен анализ на European Democracy Consulting показва, че през 2023 г. нито един гражданин от Централна и Източна Европа не е бил назначен на ръководна позиция в ЕС, докато представители на Западна Европа са заели 73% от новите назначения.

Предвид броя на населението на трите региона, подобно разпределение е несправедливо: Западна Европа е заела един път и половина повече ръководни позиции, отколкото предвижда пропорционалното разпределение, докато делът на Централна и Източна Европа едва надхвърля една четвърт от съответстващата на населението им квота сред висшите фигури на ЕС. 

Докладът предупреждава европейските институции да не пренебрегват изнесените данни, ако искат да избегнат "евроскептични движения". Два месеца преди изборите за Европейски парламент социологическите проучвания предричат по-голяма подкрепа за евроскептични популистки партии, които печелят електорат, атакувайки европейските институции за техния технократичен и елитарен характер. Авторите на изследването виждат една от причините за това в нарушения географския баланс сред висшите постове в ЕС.

По принцип, институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург, Страсбург и представителствата на блока в държавите членки не предвиждат квоти по националности, но стремежът е позициите да се попълват съгласно „ориентировъчни проценти” в разпределението им по географски принцип, коментира Euronews. 

Справедливият географски баланс сред ръководните фигури на ЕС обаче започва да се руши след мащабното разширяване на блока преди близо две десетилетия и констатациите на European Democracy Consulting показват, че през последните три години ситуацията се е влошила. Това важи и за най-високите политически назначения, например президентския пост на Европейската комисия, който 14 поредни мандата се заема от граждани на Западна Европа.

Обяснимо е, че преди изборите за Европейски парламент, натискът за справедливо разпределение на най-стратегическите позиции в ЕС става все по-осезаем, включително в сфери като външната политика, отбраната и икономическата политика. Очакваното разместване в палитрата на Европейския парламент ще заостри необходимостта от справедлив баланс сред лидерите на ЕС.

Проучването на European Democracy Consulting е сериозен предупредителен сигнал за задълбочаващото се разделение Изток - Запад в институциите на ЕС и ако не се сложи край на неравностойното представителство, настоящият дисбаланс ще даде тласък на набиращите сила евроскептици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: