Тонове какао и кафе в ЕС може да бъдат унищожени заради закона за опазване на горите

Тонове какао и кафе в ЕС може да бъдат унищожени заради закона за опазване на горите

Новият закон на ЕС за защита на горите, който влезе в сила през юни, може да доведе до унищожаването на стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складовете на ЕС, пише Financial Times

„Стотици хиляди тонове какао и кафе, съхранявани в складовете на ЕС, може да бъдат унищожени поради нежелана последица от закон на ЕС срещу обезлесяването, който влезе в сила през юни тази година“, съобщава вестникът.

Според изданието до декември 2024 г. кафето и какаото, произведени и съхранявани в Европейския съюз, трябва да бъдат продадени в чужбина или унищожени, ако не отговарят на стандартите.

Голяма част от какаото се отглежда в Кот д'Ивоар и Гана, където има проблеми с обезлесяването и използването на детски труд, отбелязва вестникът.

Европейският парламент одобри закона през пролетта на 2023 г., според който компаниите трябва да гарантират, че продуктите, продавани в Европа, не водят до деградация на горите и обезлесяване.

Освен това от фирмите ще се изисква да предоставят информация, че продуктите им са в съответствие със законите за правата на човека в страната на произход. Отбелязва се, че законът се прилага за едър рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя, дървен материал, каучук, дървени въглища, хартиени продукти, както и продукти, които съдържат тези стоки, хранени са с тях или са произведени с тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: